11-09-2020

NKT: Restriktivne mjere u slučaju pogoršanja situacije

Institut za javno zdravlje (IJZ) će, u slučaju da nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije, predložiti Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) uvođenje restriktivnih mjera, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije.

NKT: Restriktivne mjere u slučaju pogoršanja situacije | Radio Televizija Budva


Foto: Arhiva/nkt

To je saopšteno nakon današnje sjednice NKT-a, na kojoj je konstatovano da, uprkos porastu broja inficiranih, zdravstveni sistem u potpunosti kontroliše situaciju.

„U ovom trenutku Crna Gora za COVID 19 pacijente raspolaže sa 549 slobodnih bolničkih kreveta, 260 instaliranih respiratora i 62 u rezervi, što garantuje uspješno suočavanje sa infekcijom i u budućem periodu“, navodi se u saopštenju.

NKT je pozvalo građane da dosljedno poštuju mjere, a nadležne inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu kako ne bi morale da budu uvedene restriktivne mjere, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije.

To tijelo na sjednici je konstatovalo da su u svim zemljama, pa tako i u Crnoj Gori, ublažavanje mjera i liberalizacija prelaska državne granice doveli do pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako se navodi, NKT je sa zabrinutošću konstatovalo da se mjere koje su na snazi ne poštuju.

„Ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije, IJZ će predložiti NKT-u uvođenje restriktivnih mjera, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije“, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je IJZ pravovremeno predočio Ministarstvu prosvjete sve preporuke u vezi sa početkom školske godine.

„Kao i da je Vlada u okviru mjera obezbijedila sredstva za isplatu plaćenog odsustva roditelja djece mlađe od 11 godina, te da se donošenjem Školskog kalendara od strane Ministarstva prosvjete stvaraju i formalni uslovi za isplate“, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je razmotren izvještaj Uprave za inspekcijske poslove o kontrolama sprovedenim od 17. jula do 31. avgusta.

U izvještaju se navodi da je u tom periodu izvršeno preko 14 hiljada kontrola, podnijeto šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i da su izrečena 84 prekršajna naloga u iznosu od 88 hiljada EUR.

NKT je usvojilo Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa.

„Od otvaranja računa 19. marta do 11. septembra godine ukupni prilivi iz zemlje i inostranstva iznosili su 8.157.589 EUR i 75.971 američkih dolara, dok su ukupni odlivi iznosili 2.958.869 EUR“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da stanje na računu NKT-a iznosi 5.198.719 EUR.


Izvor: Mina