07-06-2015

Nobelovac Mario Vargas Ljosa u Budvi

Dobitnik Nobelove nagrade pisac Mario Vargas Ljosa boraviće u Crnoj Gori na poziv izdavačke kuće Nova knjiga od 19. do 22. juna.

Nobelovac Mario Vargas Ljosa u Budvi | Radio Televizija Budva

"Dobitnik najvažnijih književnih nagrada, od Nobelove nagrade za književnost, nagrade Servantes, nagrade Princa Asturije, kao i dobitnik jednog od najvećih priznanje za književnost "Don Kihot", Mario Vargas Ljosa posjetiće Crnu Goru u organizaciji Nove knjige, a u saradnji i pod pokroviteljstvom Opština Budva i Bijelo Polje", najavljeno je iz Nove knjige, prenosi CDM.

Kako su najavili Mario Vargas Ljosa će tokom prvog dana boravka u Crnoj Gori 19. juna, posjetiti svog prvog matičnog, crnogorskog izdavača svojih djela –Novu knjigu. Tom prilikom biće upriličen susret i razgovor sa autorima Nove knjige.

"Izdavačka kuća Nova knjiga do sada je objavila Ljosine knjige: Keltov san, Diskertni heroj, Avanture nevaljale djevojčice. U pripremi su još i knjige Panteleon i posjetiteljke i Pohvala pomajci ovog pisca koje će izaći iz štampe do 19. juna", kazali su iz Nove knjige.

Planirano je da Vargas Ljosa posjeti 20. juna Budvu i Grad teatar.

"Tom prilikom svečano će otvoriti ovogodišnji Grad teatar i Sajam knjiga koji se održava u okviru Grad teatra Budva. Sljedećeg dana, 21. juna Mario Vargas Ljosa će posjetiti sjever Crne Gore, i prisustvovaće simpozijumu Književni plamen Vargasa Ljose, koji će se održati u Bijelom Polju, koji će okupiti naijstaknutije univerzitetske profesore, poznavaoce hispanoameričke književnosti i tumače Ljosinog djela, iz Crne Gore i regiona", rekli su iz Nove knjige.

Tokom svog boravka u Crnoj Gori Vargas Ljosa će se sresti i sa crnogorskim zvaničnicima, autorima izdavačke kuće Nova knjiga, svojim crnogorskim čitaocima i poštovaocima njegovih djela.

"Crnogorska kulturna javnost biće u prilici da se neposredno obavijesti o različitim aspektima književnog djela Maria Vargasa Ljose, ali i o recepciji ili poetičkim ukrštanjima sa balkanskim književnostima", zaključeno je saopštenju Nove knjige.