09-10-2014

Nova kontrola na crnogorskim aerodromima

Na aerodromima Podgorica i Tivat se, od 1. oktobra, primjenjuje nova kontrola tečnosti,sprejeva i gelova koje putnici nose u ručnom prtljagu.

Nova kontrola na crnogorskim aerodromima | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno iz Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore, nabavkom rendgena nove generacije vrši se detaljnija kontrola pomoću koje će se efikasnije otkrivati i spriječiti unos tečnog ekspoloziva u avion.

„S druge strane, omogućen je veći komfor za putnike, jer će umjesto dosadašnjih 100 mililitara u avion moći da unesu do dva litra tečnosti“, kaže se u saopštenju.

Nova procedura podrazumijeva da putnici moraju upakovati tečnost,sprejeve i gelove zapremine do 100 mililtara u zip kesice, a potom ih postaviti u kadicu, i to preko ostalih stvari.

Artikli u pakovanjima većim od 100 mililitara moraju biti odloženi odvojeno od ostalih stvari i pojedinačno postavljeni u specijalno dizajnirane kadice.

Iz Aerodroma su naglasili da, kada putnici prođu prvu kontrolu, može uslijediti i drugostepena, tokom koje se može zahtijevati i uzimanje testnog uzorka tečnosti ili gela.

„Na punktovima za kontradivizionu kontrolu aerodroma Podgorica i Tivat je naše stručno osoblje, koje putnike informiše i pomaže im da se pravilno pripreme za kontrolu kako se ne bi stvarale gužve“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je nabavkom prestižne opreme ispunjen veoma važan evropski standard, koji je postavila Evropska konferencija za civilno vazduhoplovstvo.

„U pitanju je, takođe, i zahtjev propisan Nacionalnim programom bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore. Tako se crnogorski aerodromi penju na ljestvici najbezbjednijih evropskih aerodroma“, dodaje se u saopštenju.