15-02-2021

Nova odluka: Budva i Tivat zaključani

Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donijelo je danas naredbu kojom se zabranjuje lokalnom stanovništvu izlazak sa teritorije Opština Budva i Tivat, saopštilo je iz tog resora.

Nova odluka: Budva i Tivat zaključani | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Iz Ministarstva su kazali da se zabrana ne odnosi na obavljanje redovnih radnih zadataka, na osnovu potvrde poslodavca, kao i ostvarivanje zdravstvene zaštite, na osnovu medicinske dokumentacije.

Zabrana se, kako su naveli, ne odnosi na njegu osoba koje zbog bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobne da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti.

„Što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor tih osoba i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su da se zabrana ne odnosi ni na održavanje ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, u skladu sa sudskom odlukom.

Iz tog resora naveli su da su ugostitelji obavezni da gostima koji su smješteni u hotelu obroke serviraju u sobama.

Kako su kazali, zabranjeno je korišćenje zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju, kao što su bazeni, spa centri, saune, teretane, TV sale.

Takođe, iz Ministarstva su rekli da je dozvoljena priprema i izdavanje hrane, po porudžbi, ali bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, od sedam do 22 sata, uz potvrdu poslodavca.

„Naredba o izmjeni i dopuni naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirus, stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu“, zaključuje se u saopštenju.