02-04-2018

Nova prava iz dječje zaštite predvidjena opštinskom Odlukom

Pored prava na novčanu naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 300 eura, novom opštinsko Odlukom o pravima iz socijalne i dječje zaštite su predviđena i dva nova prava, koja se odose na učenike osnovnih i srednjih škola - i to: pravo na novčanu nakanadu za kupovinu udžbenika i školskog pribora i pravo na besplatne polumatruske i maturske ekskurzije.

Nova prava iz dječje zaštite predvidjena opštinskom Odlukom | Radio Televizija Budva

Ovo pravo pripada učenicima - djeci bez roditeljskog staranja kao i djeci čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja, a odnosi se na učenike koji redovno, ili prvi put pohađaju jedan razred osnovne ili srednje škole u tekućoj godini.

Novčani iznos za kupovinu udžbenika je u visini od 60 eura, a za kupovinu školskog pribora u iznosu od 40 eura, kazala je rukovodilac sektora za socijalnu i dječju zaštitu u Sekreterijatu društvene djelatnosti Mira Gregović.

Prava na besplatne polumatruske i maturske ekskurzije imaju djeca bez roditeljskog staranja i djeca iz porodica koji su korisnici MOP-a.

"Korisnicama se mogu ili u cjelini ili djelimično odobriti pokriće troškova organizovanih školskih, polumaturskih ekskurzija i maturskih ekskurzija prema cjenovniku koji dostavlja škola koja iste organizuje", navela je Gregović.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć pojedinac, ili porodica mogu da ostvare najviše tri puta u toku kalendarske godine, s tim da ukupno odobrena jednokratna pomoć ne može biti veća od tri minimalne zarade u Crnoj Gori.

Svi zainteresovani građani dodane informacije u vezi sa Odlukom mogu dobiti svakog radnog dana u Sekreterijatu za društvene djelatnosti na V spratu u TQ centru Plaza, kao i putem maila: mira.gregovic@budva.me, senad.sabotic@budva.me

Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, a prema najavama Gregović, to će najvjerovatnije biti u narednih 15 dana.