22-02-2021

Novi covid protokoli na kruzerima

Dvije odluke donesene protekle sedmice značajno će uticati na budućnost industrije krstarenja, a posljedice ćemo neizostavno osjetiti i mi.

Novi covid protokoli na kruzerima | Radio Televizija Budva

Foto: bokanews

Kanada je zatvorila svoje vode i luke za kruzere sve do februara 2022. godine i tom odlukom šokirala CLIA-u – Međunarodno udruženje cruising kompanija, ali i turističko gospodarstvo sjeverozapada SAD-a naročito Aljaske.

Druga bitna odluka došla je iz Velike Britanije – Saga Cruises najavila je da će zahtijevati da svi gosti budu vakcinisani prije nego što im se dozvoli ulazak na jedan od njihovih brodova.

Za njima su slijedile American Queen Steamboat Co. i Victory Cruise Lines čiji će putnici također od 1. jula morati biti vakcinisani na Covid-19 kako bi isplovili. Brodari ističu kako su većina njihovih gostiju u populaciji starijoj od 65 godina koja “sada ispunjava uslove, ili će uskoro biti primljena na vakcinisanje“. Hoće li to biti norma za sva krstarenja u budućnosti?

Iako brodari najavljuju povratak kruzera već ovog proljeća, podizanje sidra u cijelom svijetu stalno se odgađa. Za evropska krstarenja sada se najčešće spominje 30. aprila, kao najraniji datum, mada se u Evropi i do sada plovilo uz brojna ograničenja i stroge protokole.

Iz CLIA-e ističu kako uspjeh ovih početnih plovidbi pokazuje učinkovitost njihovih protokola da ublaže rizik od COVID-19 na krstarenjima. Oni podrazumijevaju testiranje svih putnika i posade prije ukrcaja, obaveznu karantenu za posadu prije interakcije s gostima, proširene medicinske usluge na brodu, unaprijed dogovorenu logistiku koja uključuje prijevoz i medicinske ustanove, mjere fizičkog udaljavanja, nošenje maski, povećanu ventilaciju. Za Udruženje ne spominje obavezno vakcinisanje.

izvor: bokanews