13-08-2020

Novi evropski standard za kibernetičku bezbjednost i zaštitu ličnih podataka

Evropski institut za telekomunikacione standarde (ETSI) nedavno je objavio evropski standard ETSI EN 303 645 „CYBER; sajber bezbednost za potrošački IoT: osnovni zahtevi“, koji definiše odredbe o sajber-bezbjednosti i zaštiti podataka za povezane potrošačke IoT uređaje, kao što su dječije igračke, detektori dima, pametne kamere, pametni televizori, sistemi za automatizaciju kućica, povezani frižideri, itd…

Novi evropski standard za kibernetičku bezbjednost i zaštitu ličnih podataka | Radio Televizija Budva

Širenje domaćih uređaja povezanih na Internet danas omogućava velike kompjuterske napade ako se ne sprovedu mjere bezbjednosti, ponekad vrlo jednostavne. Razvijen od strane tehničke službe ETSI/TC CYBER je posvećen standardizaciji u oblasti kibernetičke bezbjednosti, standard EN 303 645 omogućava zaštitu od ovih napada specificiranjem 13 odredbi za bezbjednost potrošačkih IoT uređaja i 5 posebnih odredbi koje se odnose na aspekte zaštite podataka. Dovođenjem uređaja u skladu sa ovim standardom ograničiće se sposobnost hakera da kontroliše povezane uređaje i špijunira svoje korisnike. Ovaj novi standard takođe postavlja osnovu za buduće programe sertifikacije IoT-a.

Tehnički komitet ETSI/TC CYBER nastavlja rad na IoT sajber-bezbjednosti, razvojem testne specifikacije i uspostavljanjem vodiča za implementaciju kako bi se kompletirao ETSI EN 303 645 standard, prenosi portail-qualite.public.lu.