28-03-2020

Novi test na koronavirus daje rezultate na licu mjesta

Novi test na koronavirus koji je kreirao američki proizvođač zdravstvene tehnologije Abbott dosad daje najbrže rezultate, i to može učiniti na licu mjesta, bez odlaska u laboratoriju.


Foto: Ilustracija/Pixabay

Kako je saopšteno na sajtu TechCrunch, test za novi koronavirus, koji izaziva trenutnu globalnu pandemiju, dobio je hitno odobrenje za upotrebu od američke Uprave za hranu i ljekove (FDA), a počeće sa proizvodnjom sljedeće sedmice, sa mogućnošću proizvodnje 50 hiljada testova dnevno.

Navodi se da novi test “Abbott ID NOW COVID-19” koristi dijagnostičku platformu “Abbott ID NOW”, koja je u osnovi “laboratorija u kutiji”, veličine manjeg kuhinjskog uređaja.

“Njegova veličina i činjenica da može dati pozitivan rezultat za samo pet minuta, ili negativan za manje od 15, znači da bi to moglo biti veoma korisno sredstvo kad je u pitanju ekspanzija testiranja na koronavirus na više mjesta izvan njegove trenutne dostupnosti, uključujući klinike i ljekarske ordinacije”, saopšteno je na sajtu.

Dodaje se da bi test skratio i vrijeme čekanja u pogledu testiranja i čekanja dijagnoze.

“Za razliku od brzih testova koji su korišćeni u drugim zemljama i koji su dobili novu vrstu autorizacije prema FDA smjernici koja ne potvrđuje tačnost rezultata, ovo rješenje za brzo testiranje koristi metodu molekularnog ispitivanja, koja djeluje na bazi pljuvačke i uzorcima sluzi uzetim od pacijenta”, navodi se na sajtu.

Kako je saopšteno, test djeluje tako što identifikuje dio DNK virusa kod pacijenta, što znači da je mnogo bolja metoda u otkrivanju stvarnog prisustva virusa tokom infekcije, dok drugi testovi koji pretražuju antitijela koja se koriste u svrhu liječenja, mogu otkriti samo antitijela koja su prisutna kod oporavljenih pacijenata koji nemaju virus.

“Dobra vijest o raspoloživosti ovog testa je da “ID NOW”, hardver kompanije Abbott na kojem radi, već „drži najveću molekularnu bazu njege u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)“ i test je „široko dostupan“ u ljekarskim ordinacijama, urgentnim ambulantama, hitnim službama i drugim medicinskim ustanovama.

Iz kompanije Abbott su kazali da vjeruju da će proizvesti pet miliona testova u aprilu, koje će podijeliti na nove brze testove i laboratorijske testove koje je FDA odobrila za hitnu upotrebu 18. marta.

Oni su ukazali na to da je testiranje jedan od ranih problema sa kojima se suočavaju SAD u pogledu rješenja o pandemiji koronavirusa.

“Zemlja je zaostajala za drugim državama na globalnom nivou u pogledu sprovedenih testova po glavi stanovnika, za koje stručnjaci kažu da su ometali sposobnost pravilnog praćenja širenja virusa i rezultirajućih respiratornih bolesti", navodi se na sajtu.

Dodaje se i da su pacijenti morali da prelaze ekstremne dužine da bi dobili test, i da dugo čekaju rezultate, čak i u slučajevima kada je izloženost bila vjerovatna i kada su njihovi simptomi odgovarali virusu COVID-19.







Izvor: Mina