28-12-2017

Novi Zakon stvara probleme ugostiteljima

Sektori restorana i hotela kao i Sektor turističkih agencija koji posluju u okviru Crnogorskog turističkog udruženja, oštro odbacuju navode ministra Radulovića povodom novog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

Novi Zakon stvara probleme ugostiteljima | Radio Televizija Budva

Kako navode predstavnici Sektori restorana i hotela oni nisu protiv Zakona, jer su sve do dolaska ministra aktivno bili uključeni preko sopstvenih predstavnika u njegovu izradu. Prije dolaska ministra Radulovića i izrade Zakona koja je počela prije tri godine, bila je uključena struka i privreda kroz radne grupe i imali su zajednički cilj - da konačno riješe probleme koji se godinama ponavljaju.

"Njegovim dolaskom skoro završen nacrt Zakona se mijenja, posebno član 68. kojim se definisalo da se ugostiteljska djelatnost moze obavljati u privremenim ugostiteljskim objektima koji su udaljeni od ugostiteljskih objekata koji rade tokom cijele godine, najmanje 100 metara. Potpuno su nejasni razlozi nedavne izmjene ovog clana koji je u najvecoj mjeri trebalo da zastiti od nelojalne konkurencije hotele i restorane koji su nosioci nase turističke ponude", navode predstavnici ovog Sektora.

Mislimo da nema te struke i nauke koja bi podržala ovakvu izmjenu, pa molimo ministra da nam javno saopšti ko su predstavnici koji su ovakvim rješenjem omogućili glavni izvor sive ekonomije kakvi jesu privremeni objekti koji posluju par mjeseci tokom sezone, koji, po pravilu, ne prijavljuju radnu snagu, ne izdaju fiskalni racun a izvor su mogucih zaraza zbog neadekvatnih sanitarno-tehnickih uslova, završavaju svoje saopštenje iz udruženja Sektori restorana i hotela.

Iz Sektora turističkih agencija dijele mišljenje kolega i ističu da je njihova namjera kao strukovnog udruženja bila da ukažu na potrebu da se pomenuti zakon finalizuje i usvoji u Skupštini RCG u najboljem izdanju i interesu većine iz turističke privrede.

Radi se o dva sporna člana i to Član 17. i Član 68. „Zakona o turizmu i ugostiteljstvu“.

Prvi sporni član definiše obezbjeđenje i oblike jemstva kod poslovanja turističkih agencija. Naša sugestija je bila jasna u smislu da se jemstvo može kvalitetno obezbijediti i putem polise osiguranja koja je i inače bila definisana kao valjana u dosadašnjem zakonu. Novi zakon predviđa obavezu da se jemstvo mora obezbijediti putem neopozive bankarske garancije za dobro izvršenje usluga koja je plativa na prvi poziv i bez prigovora ili novčanog depozita na posebnom računu kod poslovne banke.
Zahtjev CTU-a je potpuno jasan po pitanju jemstva i odnosi se na potrebu da polisa osiguranja i dalje bude jedan od modela obezjeđenja jemstva. Ni jednog momenta nismo imali prigovor na obavezno jemstvo ili visinu jemstva, navode iz Sektora turističkih agencija.