22-06-2022

Nulta tolerancija za one koji ne evidentiraju promet

Za sve koji ne budu evidentirali promet proizvoda i usluga postojaće nulta tolerancija, poručio je načelnik Odsjeka za elektronsku fiskalizaciju u Upravi prihoda i carina, Robert Rajković.

Nulta tolerancija za one koji ne evidentiraju promet | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore saopštio da tu govori o novčanim kaznama, ali i zatvaranju objekata.

Prema njegovim riječima, od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu u sistem je ušlo 28,71 hiljada poreskih obveznika.

Što se tiče sive zone, Rajković je kazao da je to svedeno na "prihvatljiv rizik", prenosi portal RTCG.

"Jasno je definisano zakonom ko su obveznici fiskalizacije. Kod advokata je bila nedoumica oko čuvanja advokatske tajne. Radi se na pripremi uputstva kojima će biti jasno iskazano šta će biti na računima i u kojem trenutku će se izdavati”, rekao je Rajković.

On je kazao da je kod advokata to specifično jer često zavisi od odluke i trenutka kada je sud donosi i dodao da se očekuje skoriji rasplet.

Kod određenog broja građana, kako je naveo Rajković, bilo je nedoumica da li oni treba da podliježu fiskalizaciji.

"Prošlo je godinu i po od primjene zakona i sada su stvari jasnije. Pokušavali smo da pojasnimo sve ono što je poreskim obveznicima bilo nejasno u određenom trenutku, posebno fizičkim licima. Imamo i određeni broj firmi koje prekidaju svoje poslovanje, i u skladu sa tim, procjene koje smo imali na startu su se ispunile", kazao je Rajković.

Što se tiče privrednih društava, 84 odsto je ispunilo svoju zakonsku obavezu. Preostalih 16 odsto su mali poreski obveznici.

Rajković je ponovio da su kazne za nepoštovanje zakona od osam do 40 hiljada za preduzeća, odnosno dvije do 12 hiljada za preduzetnike.

"Bilo je izrečenih kazni, koje su bile prihvaćene i uredno plaćene, pa smo imali situacije da trećina bude umanjena. Kaznena politika je rigorozna upravo iz razloga da bi obeshrabrila bilo kakav pokušaj da se ponaša suprotno zakonu", dodao je Rajković.