02-06-2019

NVO Agora: Proces premještanja antifašističkog spomenika u Bečićima nije transparentan

Iz NVO "Agora" su se obratili saopštenjem za javnost, povodom, kako ističu, spornog saopštenja iz Sekretarijata za investicije, koje se odnosi na privremeno premeštanje spomenika posvećenom žrtvama i akcijama Drugog svjetskog rata u Bečićima, objavljenog na našem Portalu, 31. maja ove godine.

NVO Agora: Proces premještanja antifašističkog spomenika u Bečićima nije transparentan | Radio Televizija Budva

Kako su naveli u saopštenju, javnost putem našeg Portala nije dobila potpunu informaciju o uklanjaju spomenika sa raskrsnice u Bečićima, jer nije navedena činjenica da su građani najprije obavijestili ekipu lokalne televizije da se spomenik uklanja, te da se tek nakon pitanja novinara oglasio Sekeretarijat za investicije, sa svojim saopštenjem.

"Važno je istaći da pomenuto saopštenje nije bilo blagovremeno, već nakon što je spomenik već bio uklonjen, a još bitnije je ukazati da je proces premještanja spomenika palim borcima u NOB-u neodovoljno transparentan, jer građani nisu na vrijeme niti precizno obaviješteni o kompletnom činu premještanja, od početka do kraja procesa", ističu u saopštenju.

Zbog toga, kako navode, NVO Agora zahtijeva da nadležni Sekretarijat javno odgovori na sledeća pitanja:

- Zašto javnost nije blagovremeno obaviještena o namjeri i planu premještanja Spomenika?
- Da li uopšte postoji projekat o dislociranju Spomenika, kao što to propisi nalažu, i ako postoji kada će javnosti biti dat na uvid?
- Ko su odgovorna lica i da li je formirana stručna komisija koja se stara o procesu premještanja Spomenika?
- Kada će Spomenik biti ponovo postavljen i na kojoj to tačno lokaciji?

Nejasno je, kako dodaju, zašto se Opština Budva prema antifašističkom Spomeniku, koji je dio kulturne baštine i dio istorije našeg grada, ne odnosi sa dužnim poštovanjem, kao i da li se uopšte, u ovom konkretnom slučaju, konsultovala struka.

"Nedopustivo je da se nadležni organi, koji bi trebalo da se staraju o kulturnoj baštini, na neprimjeren način odnose prema ovom spomeniku, jer time ne samo da skrnave spomen na one koji su dali svoje živote u antifašističkoj borbi, nego i identitet Bečića i jedno od bitnih obilježja tog naselja", zaključuje se su saopštenju NVO "Agora", koje potpisuje Ivana Govedarica.