26-07-2018

NVU Ugostitelji Budve: Slika i prilika visokog turizma

Iz nevladinog udruženja ugostitelja Budve navode da se iz godine u godinu pogoršava situacija ugostitelja, te da sada imamo i nove divlje lokacije sa ponudom pečenog/kuvanog kukuruza, šećerne vune, raznih napitaka i sličnih sumnjivih vašarskih artikala što, kako je ističu, slika i prilika visokog turizma.

NVU Ugostitelji Budve: Slika i prilika visokog turizma | Radio Televizija Budva

"I ove godine, ugostitelji okupljeni oko Udruženja ugostitelja Budve, pitaju se ima li kraja nelogičnostima koje im se serviraju sa svih nivoa? Na "ringišpilu nesuvislosti" vrte nas već sezonama unazad, ali je ove godine otvoreno vrijeđenje inteligencije prevršilo svaku mjeru jer se očekuje od nas i da im aplaudiramo na tome.

Tako na budvanskom šetalištu u neposrednoj blizini stalnih ugostiteljskih objekata koji decenijama posluju i uredno izmiruju sve obaveze prema državi, imamo pored već prekobrojnih privremenih objekata, neprimjerenih i nerjetko primitivnih izgleda, i nove divlje lokacije sa ponudom pečenog/kuvanog kukuruza, šećerne vune, raznih napitaka i sličnih sumnjivih vašarskih artikala. Slika i prilika visokog turizma!

Ako pak krenete ka gradu ili odete do Rafailovića, naići ćete na markete koji istu uslugu pripremanja hrane kao što se to čini u restoranima - prodaju po damping cijenama jer plaćaju na to porez od 7% dok to kod ugostitelja staje 21%. Razlika od 14% je direktni gubitak države, šteta privrednika restoratera je nemerljiva, a dugoročne posljedice za turizam privlačenjem na ovaj način manje platežnih gostiju – apokaliptične!

Sveto trojstvo tzv. paradajz turizma, uz jeftin obrok, jeste i jeftino piće i jeftin smještaj. Pa tako imamo besplatne ili po simboličnim cijenama višednevne promocije raznih pića ispred bašta restorana, a ispred hotela/na raskrsnicam/ na autobuskoj stanici, imamo montažne recepcije nelegalnih dilera smještaja.

Razumije se, porez, zakup, doprinosi i druge obaveze su nenaplative u ovim slučajevima. Pogađate ko gubi?! U ovakvom nestimulativnom ambijentu i sveopštem urušavanju turizma postavlja se pitanje treba li crnogorsko primorje uopšte da ima restorane? Može se na tim parcelama npr. postaviti možda neki ultra velik luna park, ili stotine novih tezgi i rashladnih vitrina, ili ogroman karting...

Još jednom podvlačimo da imamo zajednički interes i mi ugostitelji, i građani Budve, i cijela turistička privreda da kvalitet turizma u Budvi bude na što višem nivou, te smatramo da je u tom pravcu neophodan hitan kopernikanski zaokret!", zaključuju u saopštenju.