19-06-2019

O održivom transportu i mobilnosti na radionici u Budvi

Održiv i inkluzivan ekonomski rast, koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza u odnosu na prosjek EU, kao i povećanje kvaliteta života svih građana, strateški su razvojni ciljevi Crne Gore, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja, Angelina Živković.

O održivom transportu i mobilnosti na radionici u Budvi | Radio Televizija Budva

Ona je u Budvi, na otvaranju dvodnevne radionice na temu Održivi urbani transport i mobilnost: politike i prakse na osnovu pregleda uticaja na životnu sredinu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE), govorila o značaju balansiranog pristupa i investiranja u održavanje i razvoj saobraćajne infrastrukture i usluga.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopšteno je da je Živković kazala da će strateški ciljevi definisani Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore do 2035. godine, doprinijeti podsticanju i razvoju održivog transporta.

Pozitivni uticaji Strategije, za koju je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje i koju bi Vlada trebalo da usvoji do kraja mjeseca, očekuju se, prema njenim riječima, kao rezultat implementacije strateških i specifičnih ciljeva i njima pripadajućih mjera.

Strateški ciljevi se odnose na ekonomsko blagostanje, dostupnost, obavljanje operacija i kvalitet usluga, sigurnost i bezbjednos, integracije u EU i ekološku održivost.

Iz Ministarstva su objasnili da su glavni ciljevi dvodnevne radionice posvećeni obezbjeđenju platforme za zemlje istočne i jugoistočne Evrope i Kavkaza da podijele iskustva u rešavanju pitanja održivog transporta i da podrže saradnju između relevantnih stručnjaka za transport i životnu sredinu.

Cilj radionice je i razmotranje mogućnosti i izazova koji trenutno usporavaju razvoj održivog transporta, s obzirom na implementaciju ciljeva održivog razvoja, zatim poboljšavanje razumijevanja dostupnih alata i instrumenata za podršku održivom transportu, kao i razmotranje i identifikovanje rješenja za prevazilaženje izazova i uklanjanje uskih grla u oblasti održivog transporta.

Radionica podijeljena je u pet sesija, koje se bave prioritetnim pitanjima za prelazak na održivi transport, alatima i instrumentima za podršku održivom urbanom transportu, odnono mobilnosti i smanjenje zagađenja vazduha za mobilne izvore emisija, prilikama u razvoju i izazovima za razvoj politika održivog transporta, identifikacijom praktičnih rješenja u prioritetnim oblastima za podršku održivom urbanom transportu i mobilnosti, kao i narednih koraka za implementaciju preporuka Izvještaja o preformansama životne sredine (EPR) vezanih za transport i životnu sredinu.

Na dvodnevnoj radionici pored crnogorskih učestvuju i predstavnici Albanije, Azejberdžana, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Gruzije, Italije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Ukrajine, kao i institucija kao što su UNECE, EBRD, Univerzitet Milano-Bicocca, ISPRA i njemačka Agencija za životnu sredinu.

Radionica se održava pod pokroviteljstvom UNECE, njemačkog federalnog Ministarstva za životnu sredinu, očuvanje prirode i za nuklearnu bezbjednost, Umwelt Bundesamt i crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma.