14-11-2014

Obavještenje Opštinskog odbora DPS-a Budva

U ponedjeljak, 10.11.2014. godine održana je sjednica Izvršnog odbora i Opštinskog odbora DPS-a Budva, kojoj su, pored članova oba odbora prisustvovali i Mevludin Meco Nuhodžić, koordinator DPS-a za Budvu i Tarzan Milošević, politički direktor Demokratske partije socijalista.

Obavještenje Opštinskog odbora DPS-a Budva | Radio Televizija Budva

Tema sastanka je bila razmatranje Informacije o ostvarenju izbornog programa iz 2012. godine sa opisom projekata i mjera koji će se realizovati u naredne dvije godine.
Istaknuta je finansijska konsolidacija Opštine Budva i smanjenje duga sa 58.402.599,13, koliko je on iznosio 2011. godine na 34.239.249,07, koliko on iznosi krajem 2014.

Medju najvažnijim investicionim aktivnostima istaknut je Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže. Do sada je realizovana prva faza investicije kroz izgradnju glavnog postrojenja u naselju Vještica, kapaciteta 100.000 ekvivalent stanovnika, sa pripadajućim cjevovodnim i pumpnim stanicama (Zeps, Belvi, Bečići). U ovu fazu investicije uloženo je od strane njemačkog partnera 38.764.669 Eura.

U toku su radovi na izgradnji druge faze za prostor Buljarica-Reževići-Jaz. Vrijednost ove faze investicije iznosi oko 18.000.000,00 eura.

Od drugih investicija navedeni su radovi na više trafo stanica u Budvi i Petrovcu, izgradnja nekoliko značajnih gradskih i seoskih ulica, rekonstrukcija prostora u prizemlju zgrade Opštine, predvidjenog za potrebe gradjanskog biroa koja će na najkvalitetniji način olakšati pristup gradjanima i strankama opštinskim službama, skratiti i pojednostaviti postupke i smanjiti troškove.

Nastavljeni su radovi na izgradnji prve faze mini zaobilaznice Bečići – Ivanovići. Vrijednost ove moderne saobraćajnice je 1.600.000,00 eura. Do sada je izvedeno 50% radova. Završetak svih radova i puštanje u saobraćaj očekuje se do 31.12.2014.g.

Najavljeni su i tenderski postupci za izgradnju kružnih tokova na teritoriji cijele opštine, a u toku je tenderski postupak investicije izgradnje spajanja dva bulevara Budva – Bečići. Investiciju vodi Direkcija za saobraćaj uz logističku podršku Opštine Budva.

U toku je izrada projektne dokumentacije za niz projekata.
Kada je riječ o društveno odgovornim projektima čija realizacija je bila zacrtana izbornim programom DPS-a Budva izdvojen je prije svega Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, koji bi trebalo da bude otvoren u prvoj polovini naredne godine u stambenom-poslovnom objektu Nivel, na površini od 600m2, dječija igrališta i projekat privatno - javnog partnerstva u Budvanskom bioskopu, koji bi trebalo da bude otvoren početkom 2015.

Podnijet je izvještaj o realizaciji prvog Sea Dance Festivala, koji je privukao više desetina hiljada ljudi iz preko trideset zemalja svijeta. Festival je u smislu kompletne organizacije od strane medija, publike i izvođača ocjenjen sa najvišom ocjenom. Tokom festivala turistički promet je ostvario rast od 11%, a procjene su da je ekonomski doprinos privredi Budve iznosio oko 7 miliona eura. S obzirom na to da je ovo tek prvo ljetnje EXIT izdanje, organizatori procjenjuju da će finansijska korist do 2025. godine preći cifru od 150 miliona eura.

Medju realizovanim projektima iz kulture izdvojio se Antički mozaik iz II vijeka nove ere, na čijoj konzervaciji je proteklih šest mjeseci radio najveći tim stručnjaka iz regiona. Mozaik će 21. novembra biti prvi put predstavljen crnogorskoj javnosti. U projektu je Opština Budva učestvovala sa značajnim sredstvima, a u pripremi je i konzervacija ranohrišćanskog mozaika, koja bi trebalo da bude završena do kraja jula 2015. godine.

Ono što je bilo predvidjeno predizbornim programom, a nije realizovano jeste izgradnja Muzičke škole i vrtića koji su u nadležnosti Ministarstva prosvjete, a Opština Budva je spremna da pruži maksimalnu podršku i da u naredne dvije godine intenzivira već započete razgovore u cilju pokretanja ovih projekata značajnih za lokalno stanovništvo.

U izvještaju o prostorno-planskim i razvojnim aktivnostima koji je predstavljen članovima Izvršnog i Opštinskog odbora DPS-a Budva predstavljeni su usvojeni planski akti, kao najznačajnija aktivnost Opštine Budva izdvojena je izrada Nacrta Prostorno-urbanističkog plana opštine Budva, koja je intenzivirana u poslednjih godinu dana, tako da se očekuje da Nacrt ovog plana bude dostavljen resornom Ministarstvu na davanje saglasnosti u naredna dva mjeseca.

Na prednacrt Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje, dostavljene su Ministarstvu određene sugestije i primjedbe kako bi zajednički definisali određene lokacije koje predstavljaju značajan potencijal za dalji razvoj naše opštine, a koje u Prednacrtu ovog plana nisu tretirane na adekvatan način.

U periodu od januara 2012. godine do oktobra 2014. godine, Skupština opštine Budva je usvojila ukupno 17 planova detaljne razrade, a u toku su postupci izrade više DUP-ova, Izmjena i dopuna i Lokalnih studija o lokacijama.

U periodu od 01. januara 2013. godine do 01. oktobra 2014. godine, Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva izdao je ukupno 178 građevinskih dozvola.

Podsticajne mjere Vlade Crne Gore za ulaganja u turističku privredu prepoznate su od strane inostranih i domaćih investitora, a Opština Budva kao nosilac turističkog prometa je prihvatila preporuku Vlade i kroz Odluku o komunalijama redukovala, a za hotele sa 4 i 5 zvjezdica i u potpunosti ukinula obavezu izmirenja komunalija, što za rezultat ima povećanje interesovanja za ulaganje u nove turističke kapacitete.

Sekretarijat za urbanizam u prvih devet mjeseci ove godine izdao je tri građevinske dozvole za izgradnju malih hotela, i to dva u Budvi i jedan u Rafailovićima, a postoji i određeni broj novih zahtjeva, od kojih su neki proslijeđeni na dalju nadležnost Ministarstvu.

Podnijeti Izvještaj o realizaciji izbornog programa je jednoglasno prihvaćen od strane Izvršnog i Opštinskog odbora. Zaključeno je da treba nastaviti istim, ali i jačim tempom realizaciju projekata koji su započeti, kako samostalno, tako i u saradnji sa državom. Sa puno optimizima, nesumnjivom podrškom gradjana i stabilnim partijskim odnosima unutar koalicije koja u Budvi vrši vlast, naredne dvije godine treba iskoristiti za dodatno sticanje povjerenja gradjana i stvaranje kvalitetnijih uslova za život stanovnika Budve, kao i stvaranje još povoljnijih uslova za investiranje u turizam koje će doprinjeti dodatnoj finansijskoj i uopštenoj stabilnosti.