16-02-2018

Obilježen Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma

Juče je obilježen 15. februar - Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma.

Obilježen Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma | Radio Televizija Budva

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka tradicionalno je doniralo Institut za bolesti djece KC Crne Gore.

"CDPR će nastojati da pomaže u okviru svojih ograničenih mogućnosti Institut za bolesti djece KC Crne Gore i u budućem radu, kao što to redovno radi prethodnih godina", navode iz tog udruženja.

"Ove godine odabrali smo da sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja - Odsjek za grafiku, opremimo Institut za bolesti djece KCCG grafikama šefice Odsjeka Marije Kapisode i studenata/tica FLU sa Cetinja. Tako će zahvaljujući šefici Odsjeka za grafiku FLU na Cetinju, Mariji Kapisodi i njenim studentima/cama, grafike nakon predviđene izložbe krasiti sve sobe u Institutu za bolesti djece KCCG i djeci svakako činiti boravak mnogo prijatnijim za vrijeme nadamo se uspješnog liječenja i oporavka", ističe se u saopštenju Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Izložba nastalih radova otvorena je juče u Holu KIC-a „Budo Tomović”, u prisustvu direktorke Instituta za bolesti djece KCCG dr Sonje Milašinović, šefice Odsjeka za grafiku FLU Marije Kapisode i sekretara CDPR-a Domagoja Žarkovića, a otvorila je direktorka KCCG Zorica Kovačević.

Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu.

Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga, buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva.