24-10-2020

Objavljena nova lista kumulativne incidencije, Budva u grupi 2

Institut za javno zdravlje (IJZ) objavio je novu listu komulativne incidencije koronavirusa za period od 10. do 23. oktobra. Na osnovu prikupljenih podataka doći će do ublažavanja mjera u opštinama Kotor, Rožaje, Pljevlja i Nikšić, dok Budva ostaje u grupi 2.


Foto: IJZ

To znači da na području naše opštine važe sljedeće mjere:

- Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
- Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
- Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

Kako su kazali iz IJZ, a vezano za ublažavanje mjera, Kotor i Rožaje će preći u grupu 1, a Pljevlja i Nikšić u grupu 2. U Pljevljima i Nikšiću biće dozvoljen i rad škola.


Tabela kumulativne incidencije, Foto: IJZ

Oni su, u saopštenju, podsjetili i mjere za opštine koje su svrstane u grupu 1, grupu 3 i grupu 4:

1. GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika:

- Nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravljea.


3. GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

- Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
- Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.


4. GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

- Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;

-Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;

- Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva

"Za preračunavanje kumulativnih stopa incidencije za vrijednosti koristiće se podaci MONSTAT-a o procjenjenoj veličini populacije po opštinama za 2019-u godinu", kazali su iz IJZ.