14-09-2019

Obnova crkve Svetog Antuna Padovanskog - tradicija i moralna obaveza

U okviru književnog festival “Ćirilicom” čiji su organizatori Narodna biblioteka Budva i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, sinoć je na Trgu izmedju crkava u Starom budvanskom gradu, održana rasprava, povodom inicijative Opštine Budva za obnovu katoličke crkve Svetog Antuna Padovanskog, koja se nalazila na sredini druge mogrenske plaže u Budvi, a koja je srušena 1952. godine.

Obnova crkve Svetog Antuna Padovanskog - tradicija i moralna obaveza | Radio Televizija Budva

U martu ove godine, pokrenuta je inicijativa za obnovu, tj. ponovnu izgradnju crkve na Mogrenu, a Opština Budva je irazila sparemnost da obezbijedi sredstva za obnovu crkve, uz saglasnost predstavnika katoličke crkve.

Originalni planovi za izgradnju crkve su sačuvni, postoje, kako je rečeno i brojne fotografije, tako da bi crkva mogla da se izgradi u izgledu i dimenzijama u kojima je postojala nakon poslednje rekonstrukcije početkom XX vijeka.

Idejni arhitektonski projekat za izgradnju porušene crkve uradio je arhitekta Nebojša Gavrilović.



“Na dan Sv. Antuna Padovansog, 13. juna svake godine je iz crkve Sv. Ivana Krstitelja u Starom gradu, kretala svečana procesija sa ikonom Sv. Antuna Padovanskog, bogato ukrašenom zavjetnim zlatom. Ikona je iznošena devet dana prije proslave, da bi svih tih dana u crkvi Sv. Ivana održavana misa, kazala je istoričarka umjetnosti, mr Lucija Djurašković.

Obnova crkve Sv. Antuna Padovanskog predstavlja obavezu, koja je za viševjekovni grad Budvu predstavljala moralnu tradiciju, a to je vjerska tolerancija, pomaganje u nevolji bližnjem koje god on vjere bio, kazala je Lucija Djurašković.

Mnogo mi je drago, da na ovom znamenitom trgu, okruženom sa šest crkava i svetih mjesta iz različitih perioda hrišćanske istorije u kontinuitetu na ovom prostoru, govorim o pored Presvete Bogorodice, o još jednom zaštitniku ovog drevnog grada, velikom svetitelju Svetom Antunu Padovanskom, kazala je pored ostaloga, istoričarka umjetnosti, mr Lucija Djurašković.

Autor idejnog projekta obnove crkve, arhitekta Nebojša Gavrilović je naglasio, da bi obnova predstavljala četvrti put njene gradnje, a da se prilikom planirane gradnje, ne bi trebalo ništa mijenjati, već bi crkva izgledala kao nekada. Moguće je naravno primijeniti i neko savremenije rješenje.

Starobudvanska Ljerka Dragičević je prisutnima govorila davna pričanja, sjećanja i anegdote, vezane za crkvu Sv. Antuna Padovanskog, saopšteno je iz ART PRESS-a.