18-06-2021

Obolijevanje od korona virusa na najmanjem nivou

Obolijevanje od korona virusa u Crnoj Gori na najmanjem je nivou je od jula prošle godine, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, navodeći da je od testiranih, pozitivno manje od jedan i po odsto.

Obolijevanje od korona virusa na najmanjem nivou | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Galić je rekao da je prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 posljednje sedmice bio 18 i da se bilježi konstantan pad tog indikatora od marta.

On je podsjetio da je trenutno aktivno 380 slučajeva, a da je hospitalizovano 60 osoba.

"Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedjelji 1.292, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je bilo 1,43 odsto", istakao je Galić na konferenciji za novinare.

On je kazao da u odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Španije, Turske, Kipra i Grčke.

"Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na sto hiljada stanovnika od 20 zemalja članica Evropske unije", naveo je Galić.

On je kazao da je masovna vakcinacija građana počela je 4. maja i da bilježi zavidne rezultate.

Galić je naveo da je do 16. juna aplicirano 270.237 doza vakcina, od kojih je prvom dozom imunizovano 146.964 građana, a u cjelosti je vakcinisano njih 123.273.

On je rekao da je od punoljetne populacije građana Crne Gore njih 30,6 odsto primilo jednu dozu vakcine, a 25,7 odsto drugum, odnosno da je kompletno vakcinisano.

"Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU", istakao je Galić.

Imunolog u Kliničkom centru Crne Gore, Marija Gavranović, poručila je da ne treba da se žuri sa mjerenjem antitijela nakon kompletne vakcinacije jer imunitet mora da sazri.

„Nakon Sinofarm vakcine naidealnije je raditi testiranje po isteku šeste sedmice od posljednje primljene doze, za ostale su to četiri do šest nedjelja nakon revakcinacije“, precizirala je Gavranović.

Ona je objasnila da IgG antitijela na S (Spike) protein nastaju kao odgovor na vakcinaciju vakcinama AstraZeneca, Pfizer-Biontech, Sputnjik V i Moderna.

Gavranović je kazala da vakcina koja sadrži umrtvljeni virus, a to je Sinofarm, stvara antitijela drugih specifičnosti.

„I poslije nje mogu da se razviju IgG antitijela na S protein i protein nukleokapsida, ali ne moraju. To ne znači da nemate imunitet, već da ga ne možete izmjeriti komercijalno dostupnim testovima. Ta komponenta imuniteta se procjenjuje u naučnim tj. istraživačkim laboratorijama“, naglasila je ona.