15-01-2021

Očekivanja od novih mjera: Slobodan ulazak u Crnu Goru ubrzaće oporavak turističkog sektora

Odluka Ministarstva zdravlja da dozvoli međugradski saobraćaj vikendom i ulazak u Crnu Goru bez testiranja na koronavirus, otvaraju mogućnost za oporavak sektora turizma i cjelokupne ekonomske aktivnosti u zemlji, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Očekivanja od novih mjera: Slobodan ulazak u Crnu Goru ubrzaće oporavak turističkog sektora | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

On je kazao da je poboljšanje ekonomske aktivnosti uslovljeno prije svega razvojem medicinske situacije.

„Stoga me izuzetno raduju nove mjere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, a koje nam otvaraju mogućnost za oporavak sektora turizma i cjelokupne ekonomske aktivnosti u zemlji. Ovo su jako dobre vijesti. Drago mi je da je Ministarstvo bilo u mogućnosti da omogući ulazak u Crnu Goru bez dodatnih zahtjeva i slobodno kretanje unutar države“, kazao je Milatović na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih mjera.

On je ocijenio da će obje mjere pozitivno uticati na aktivnosti u sektoru turizma, kao i cjelokupne ekonomske, i da će i u budućnosti ostati na snazi.

Milatović je saopštio da kretanje bez ograničenja postoji u većini zemalja Evropske unije (EU).

„Albanija i Hrvatska su prošle puno bolje od Crne Gore u smislu aktivnosti u turističkom sektoru, a istovremeno imaju mnogo manji nivo zaraženih po stanovniku od nas. Crnogorska ekonomija je u trećem kvartalu prošle godine, upravo zbog ograničenja ulaska turista, izgubila oko 450 miliona EUR“, kazao je Milatović.

On smatra da je tokom ljetnih mjeseci zanemarljiv broj turista bio odgovoran za transmisiju virusa unutar granica Crne Gore.

„Moramo svi biti svjesni da je upravo suzbijanje transmisije virusa u samoj zemlji primarni faktor uspješnog otvaranja granica. Ukoliko ljudi iz instranstva nemaju povjerenja u zemlju domaćina da sačuva njihovu sigurnost i zdravlje, oni sigurno neće doći“, naveo je Milatović.

On je dodao da ukidanje ograničenja međugradskog saobraćaja vikendom ne samo da će pozitivno uticati na kvalitet života i navike građana, već će imati i pozitivne efekte na sektor ugostiteljstva i zimsku turističku sezonu.

„Slobodno kretanje i raspolaganje vremenom, uz maksimalnu društvenu i ličnu odgovornost i poštovanje propisanih zdravstvenih mjera, preduslov su svih pozitivnih ekonomskih efekata“, saopštio je Milatović.

On je kazao da smo, ipak, svi svjedoci kršenja mjera širom Crne Gore.

„Zato smo, pored akcenta na rad inspekcijskih službi, odlučili i da razmotrimo da kompanije koje budu vidno kršile propisane mjere budu onemogućene da dobiju državne subvencije za podršku privredi“, poručio je Milatović.

On je podsjetio da Ministarstvo ekonomskog razvoja, u saradnji sa drugim resorima Vlade, prije svega Ministarstvom finansija, danonoćno i intenzivno radi na kreiranju paketa podrške za privredu i građane za prvi kvartal ove godine.

„Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti biti u mogućnosti da ga predstavimo javnosti“, zaključio je Milatović.