06-04-2021

Očekuju rješavanje preostalih zahtjeva

Nevladina organizacija (NVO) Ugostitelji Crne Gore pozvala je Vladu da najkasnije sjutra počnu razgovore u cilju rješavanja njihovih zahtjeva.

Očekuju rješavanje preostalih zahtjeva | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

"U suprotnom, kao što smo već ranije najavili, organizovaćemo masovne proteste", navodi se u saopštenju.

Ugostitelji su pozdravili odluku Vlade da zaposleni u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva budu svrstani u prioritetnu grupu za vakcinaciju.

To je bio jedan od 12 zahtjeva koje su prošle srijede dostavili Vladi, a čije usvajanje je, kako tvrde, nužno u cilju realizacije uspješne ljetnje turističke sezone.

"Pozivamo sve naše članove da, u što kraćem roku, dostave spisak zaposlenih Ministarstvu ekonomskog razvoja putem mejla prijave@mek.gov.me kako bi proces vakcinacije počeo što prije", navodi se u saopštenju.

Ugostitelji smatraju da bi neispunjavanje njihovih zahtjeva dovelo u pitanje turističku privredu, jer su mnogi hotelijeri i ugostitelji pred bankrotom.

Oni su naveli da ne odustaju od preostalih 11 zahtjeva.

Ugostitelji, između ostalog, traže bezuslovnu isplatu subvencija na zarade zaposlenima u sektoru ugostiteljstva, kao i smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500 EUR u neto iznosu.

Zahtjev ugostitelja je i bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije.

Oni traže oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za prošlu i ovu godinu, kao i odlaganje plaćanja obaveza za komunalije za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata.

Ugostitelji zahtijevaju i da država omogući subvenciju za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada.

Među zahtjevima je i moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu, porez na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto na sve ugostiteljske usluge, kao i oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarade za vrijeme zabrane rada.