06-03-2020

Od 1991. u Budvi se dogodilo 40 ubistava, 15 nerasvijetljeno

Na teritoriji Crne Gore od 1991. do 2019. godine dogodilo se 711 ubistava, podaci su koje je Dan, na osnovu Zakona o pristupu informacijama, preko MANS-a, dobio od Uprave policije.

Od 1991. u Budvi se dogodilo 40 ubistava, 15 nerasvijetljeno | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

U tom periodu ostala su 82 nerasvijetljena ubistva, dok za ostala policija tvrdi da ih je riješila, odnosno rasvijetlila, navodi podgorički dnevnik.

U dosta slučajeva počinioci su poznati, ali nedostupni istražnim organima, dodaje list.

Od početka ove godine, koja nije obuhvaćena ovim izvještajem, desilo se još osam ubistava a za posljednjih pet godina u obračunu klanova ubijeno je 46 osoba.

Na području koje pokriva CB Podgorica od 1991. do kraja 2019. godine počinjeno je 207 ubistava, od čega je 20 nerasvijetljeno.

U Danilovgradu je izvršeno 12 ubistava i sva su rasvijetljena, u Kolašinu šest, a na Cetinju 28, od kojih su dva nerasvijetljena. U ovu brojku nisu ušla posljednja ubistva. U Nikšiću se desilo 91 ubistvo, od kojih je šest ostalo nerasvijetljeno.

U Baru je bilo 68 ubistava, od čega je deset nerasvijetljeno, u Ulcinju 18 a sedam neriješenih, Budvi 40 od kojih je 15 nerasvijetljeno. U Herceg Novom dogodilo se 36 ubistava, od kojih su dva nerasvijetljena, a u Kotoru 27, a nerasvijetljenih zločina je osam.

Na području koje pokriva CB Tivat desilo se osam ubistava, a u Pljevljima 29 i sva su rasvijetljena. Podaci policije pokazuju da su na Žabljaku bila četiri ubistva, a u Bijelom Polju 31 i sva su rasvijetljena.

U Mojkovcu je bilo pet ubistava i sva su rasvijetljena, a u Beranama su, od 49, dvije likvidacije ostale neriješene. U Andrijevici je u navedenom periodu bilo sedam ubistava i sva su riješena, dok su u Rožajama izvršena 33 ubistva, od kojih je devet nerasvijetljenih. U Plavu je bilo 12 ubistava, a policija nije uspjela da riješi jedno.

Kako je ranije pisao list Pobjeda, prvo profesionalno ubistvo iz snajpera izvedeno kod nas dogodilo se na plaži Svetog Stefana, 15. avgusta 1994. godine Budvanin Saša Labović likvidiran je u po bijela dana.

Smrtonosan hitac je ispaljen u trenutku kada je žrtva izlazila iz vode i kada se najmanje nadala napadu. Snajperista, sakriven u šumarku iznad elitnog restorana ,,Pod maslinama" bio je precizan. Labović je pogođen u grudi i na mjestu je ostao mrtav.

Ubica, koji je pucao iz šumarka na obližnjem brdu, ostavio je snajpersku pušku M-76 i pobjegao. Iz istog modela snajperske puške, godinu dana kasnije, u Budvi je ubijen Minja Bećir. On je likvidiran u momentu dok je ulazio u automobil ispred poslovnice „Jata". Nepoznati snajperista i u ovom slučaju za sobom je ostavio pušku M-76.

Izvor: Dan/Pobjeda