13-12-2021

Od „Bara” i „Budve” po skoro 20 hiljada USD dnevno

Barska plovidba našla je novog unajmitelja brodova „Bar“ i „Budva“ sa kojim bi uskoro trebalo da potpiše godišnji ugovor o zakupnini, po kome će ona po jednom brodu na dnevnom nivou biti nepunih 20 hiljada USD, potvrđeno je Vijestima.

Od „Bara” i „Budve” po skoro 20 hiljada USD dnevno | Radio Televizija Budva


”Sve je spremno za potpisivanje ugovora sa novim unajmiteljem dva broda po cijeni od 19,85 hiljada USD za jedan brod, ali za sada ne možemo govoriti koji je unajmitelj dok ugovor ne bude formalno potpisan”, objasnio je izvor Vijesti.

Do sada su brodovi bili dati u najam kompaniji Sea Pioneer iz Londona, ali zbog štetnog ugovora Barska plovidba dnevno gubi između 25 i 40 hiljada USD. Tim ugovorom „Bar“ i “Budva” su plovili u time charteru Sea Pioneera na šest plus šest mjeseci, po cijeni dnevnog zakupa od 8,2 hiljade USD po brodu.

Ugovor je sklopljen od bivšeg, DPS-om predvođenog menadžmenta Barske plovidbe u novembru prošle godine. Prilike na svjetskom tržištu brodskog prostora i tada su bile takve da su, kako navodi list, takozvani handy size bulkcarrieri (brodovi za prevoz rasutog tereta nosivosti do 35 hiljada tona), kakvi su “Bar” i “Budva”, već zaključivali u najam po mnogo većim cijenama i bilo je jasno da će tržište i dalje rasti.

Trenutno se handy size bulkcarrieri zaključuju na time charter (vremenski najam) na period od pola godine po cijeni koja u prosjeku iznosi čak 30 hiljada USD dnevno, što znači da je Barska plovidba sa Sea Pioineerom svakog dana gubila čak preko 43 hiljade USD.

Ministarstvo kapitalnih investicija dostavilo je početkom avgusta Vrhovnom državnom tužilaštvu i Skupštini informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela nastalih prilikom i nakon zaključivanja ugovora za iznajmljivanje brodova Barske plovidbe sa britanskom kompanijom See Pioneer.

U informaciji Ministarstva, navedeno je da je zbog aneksa koji je potpisan u novembru prošle godine, dnevni gubitak Barske plovidbe bio preko 30 hiljada EUR, što na godišnjem nivou iznosi oko deset miliona EUR. Zbog gubitaka, ovoj kompaniji Vlada iz državnog budžeta plaća rate za kupljene brodove.