06-02-2018

Od "divljih" objekata Opština će prihodovati milione

U amfiteatru Akademije znanja juče je održana druga javna rasprava o Nacrtu Odluke o naplati naknade za komunalno opremanje bespravnih objekata.

Od

Na raspravi je učestvovao veliki broj zainteresovanih građana.

Nacrt je ispred opštine predstavio Ninoslav Kaludjerović sa saradnicima, naglasivši da je do sada stigao mali broj zahtjeva u odnosu broj nelegalno izgradjenih objekata na teritoriji opštini Budve.

Kaluđerović je istakao da je na divlje izgrađeno na hiljade kvadrata, pa bi opština Budva po tom osnovu mogla da prihoduje milione eura.

On je podsjetio da je Opština bila protiv donošenja ovakvog zakona, ali da je nakon usvajanja morala da sačini odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, koju su dali građanima na ocjenu.

Da podsjetimo, cijena legalizacija kvatrata divlje građevine u prvoj zoni (uz samu obalu) vlansike će koštati 232,72 eura. U drugoj zoni komunalije će iznositi 193,93 po kvadratu. U trećoj građevinskoj zoni (na periferiji) je 155,15 eura po kvadratu. U četvrtoj zoni (seoska područja), legalizacija divlje građevine po kvadratu će koštati 135,75 eura.

Visina naknade je utvrđena na osnovu prosječnih troškova uređivanja građevinskog zemljišta, korigovanih koeficijentom opremljenosti građevinskog zemljišta na teritoriji opštine Budva po zonama i u zavisnosti od neto površine objekta.

Naknadu za legalizaciju možete platiti i u ratama

"Naknada za bespravne objekte osnovnog stanovanja može se platiti u jednakim mjesečnim ratama (najviše u 240 mjesečnih rata), a za ostale bespravne objekte najviše u 120 mjesečnih rata. Jednokratno plaćanje podrazumijeva plaćanje obračunatog iznosa naknade u cjelosti, u roku od sedam dana od dana zaključenja Ugovora u kom slučaju vlasnik bespravnog objekta ima pravo na umanjenje za 20 odsto od obračunatog iznosa naknade. Obračunati i ugovoreni iznos naknade se uplaćuje na posebni uplatni račun budžeta Opštine namjenjen prihodima od legalizacije bespravnih objekata", navodi se u Nacrtu odluke.