13-11-2015

Od naplate poreza 630 miliona

Ukupna neto naplata poreskih prihoda za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 630,67 miliona eura, bez naplate akcize i veća je 3,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od naplate poreza 630 miliona | Radio Televizija Budva

U izvještaju o radu Poreske uprave (PU) za period od januara do septembra navodi se da je ukupna naplata poreza, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i drugih budžetskih prihoda bez povraćaja obvezniku iznosila 642,55 miliona eura, bez naplate prihoda od akcize i u odnosu na planirani iznos naplate veća je 2,3 odsto.

“S obzirom na to da se iz ukupno ostvarene naplate obavlja povraćaj poreskog kredita, više uplaćenih doprinosa, pogrešnih uplata i slično, ostvarena neto naplata je ona koja se utvrdi nakon umanjenja obavljenih povraćaja”, navodi se u izvještaju.

Iz PU su kazali da je ukupno ostvarena bruto naplata umanjena za iznose obavljenih povraćaja, odnosno za 11,88 milion eura, pa ostvarena neto naplata za devet mjeseci iznosi 630,67 miliona eura.

Neto naplata poreza, bez akcize, u periodu od januara do septembra iznosila je 318,63 miliona eura, što je 99 odsto od iznosa neto naplate poreza ostvarene u istom periodu prošle godine.

“Neto naplata doprinosa iznosila je 312,04 miliona eura, što je osam odsto više u odnosu na uporedni period”, navodi se u izvještaju.

Iz PU su precizirali da je naplata poreza na dohodak građana ostvarena u iznosu od 87,05 miliona eura, što je 93 odsto od iznosa tog poreza ostvarenog u istom periodu prošle godine.

“U strukturi naplate poreza na dohodak građana naplata poreza na lična primanja zaposlenih, učestvuje sa 92 odsto i iznosi 80,4 miliona eura”, dodaje se u izvještaju.

Naplata poreza na prihod od samostalne djelatnosti, u strukturi naplate poreza na dohodak, učestvuje sa 0,1 odsto i iznosi 97,63 hiljade eura.

Naplata poreza na dobit u prvih devet mjeseci ostvarena je u iznosu od 39,72 miliona eura, što je 96 odsto više od iznosa tog poreza naplaćenog u istom periodu prošle godine.

Iz PU su saopštili da je naplaćeni iznos poreza na dodatu vrijednost (PDV) za devet mjeseci iznosio 142,27 miliona eura, što je 99 odsto od iznosa naplaćenog u istom periodu prošle godine.

Naknade za korišćenje prirodnih dobara od opšteg interesa, naplaćene su u iznosu od 28,06 miliona eura.

Naplaćeni iznos poreza na promet nepokretnosti u prvih devet mjeseci bio je 9,94 miliona eura, što je 91 odsto iznosa naplaćenog poreza na nepokretnost u istom periodu prošle godine, prenosi rtcg.me.