14-03-2019

Od ponedjeljka sistematski pregledi za buduće prvake

Pedijatri Doma zdravlja Budva u ponedjeljak počinju sa obavljanjem sistematskih pregleda djece, rođene 2013. godine za upis u prvi razred osnovne škole. Pregled je neophodno zakazati.

Od ponedjeljka sistematski pregledi za buduće prvake | Radio Televizija Budva

Iz Doma zdravlja apeluju na roditetlje da ne čekaju početak aprila kako bi djetetu zakazali sistematski pregled.

"Želimo da obavijestimo javnost i roditelje da sva djeca koja treba da krenu u prvi razred treba da se jave od naredne sedmice kod svojih izabranih doktora. Pregledi se moraju zakazati", rekla je pedijatrica, dr Vesna Ivančević.

Nakon mjerenja visine i težine, određivanja stanja uhranjenosti i razvijenosti djeteta, pedijatri procjenjuju stanje čula vida, sluha i govora, fizičku i emocionalnu zrelost, a kroz razgovor sa djetetom i njegovo ponašanje i odnos prema roditeljima.

"Što se tiče samog sistematskog pregleda, pratimo rast i razvoj djece, pratimo razvoj mentalnih sposobnosti uz to ide i redovna revakcinacija, na vakcine dobijene u ranijem uzrastu i na kraju sa potvrdom Doma zdravlja idu kod školskog psihologa i sa tim se upisuju" rekla je dr Ivančević.

Procjenju se da će Budva i ove godine imati oko 500 pravaka.

Raniji sistematski pregledi pokazali su porast djece sa prekomjernom tjelesnom težinom kao i lošim držanjem. Dr Ivančević savjetuje doručak prije škole, voće za užinu i obaveznu vodu za piće.