24-09-2021

Od sjutra i za ulazak u poslovne zgrade potrebna potvrda

U Crnoj Gori će od sjutra covid potvrda biti potrebna za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta i objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina je veća od hiljadu kvadrata.

Od sjutra i za ulazak u poslovne zgrade potrebna potvrda | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

To je predviđeno novim epidemiloškim mjerama u borbi protiv koronavirusa, koje su predstavljene danas.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da su vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

On je kazao da je novim mjerama predviđeno da se Nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje odmah poslije druge doze vakcine i da je od tog trenutka validna.

On je naveo da je novim mjerama predviđeno da svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje digitalne COVID potvrde može prisustvovati 50 osoba i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

"Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu", rekao je Galić.

On je podsjetio da je Nacionalna digitalna COVID potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava uslova da je u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije.

Galić je kazao da je COVID potvrda važeća i ako osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dan.

Potvrda je valida i ako osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Galić je najavio da će od 9. oktobra potvrda biti uslov i za mega i Hipermarkete.

"Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih", najavio je Galić.