13-08-2019

Od sjutra zabrana pušenja u zatvorenim, kazne do 20.000 eura

Na osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u Crnoj Gori će od sjutra biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

Od sjutra zabrana pušenja u zatvorenim, kazne do 20.000 eura | Radio Televizija Budva

Zakonom se strogo zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima. Onaj ko prekrši odredbe ovog zakona rizikuje da plati kaznu i do 20 hiljada eura.

Stupanjem na snagu novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

Prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od deset metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.

Takođe, strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju, između ostalog, državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Osim toga novim zakonom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duvanskih proizvoda, čije pakovanje ne sadrži zdravstveno upozorenje koje se sastoji od zdravstvenog (tekstualnog) i slikovnog upozorenja, koje mora da pokriva po 65 odsto prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pakovanja duvanskih proizvoda.

Zakonom je propisana novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja za pravno lice od 500 eura do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 eura do 2.000 eura, a za preduzetnika od 150 eura do 6.000 eura.

Novčana kazna od 30 eura do 1.000 eura propisana je za fizička lica koja puše u javnom i radnom prostoru i izlažu druga lica sekundarnom duvanskom dimu, za lica koja puše u javnom, odnosno radnom prostoru koji vlasnik, odnosno korisnik nije isključivo odredio za pušenje ili koji puši u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno.

Za nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, zaduženo je Ministarstvo zdravlja. Poslove inspekcijskog nadzora obavljaće inspektori nadležni za oblasti na koje se odnose mjere ograničenja i zabrane upotrebe duvanskih proizvoda, u skladu sa zakonom, i to sanitarni, zdravstveni, tržišni i turistički inspektor.