07-03-2019

Od sjutra zaštita maloljetnika zaključavanjem realiti programa

Media centar pozvao je Agenciju za elektronske medije (AEM) da sprovede Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga na zahtjev i osigura zaštitu maloljetnika od realiti programa.

Od sjutra zaštita maloljetnika zaključavanjem realiti programa | Radio Televizija Budva

Iz te nevladine organizacije (NVO) podsjetili su da je AEM usvojila Pravilnik 1. Februara, a on je 6. februara objavljen u Službenom listu.

Navodi se da sa obzirom na to da Pravilnik stupa na snagu 30 dana nakon objavljivanja u Službenom listu, primjene tog akta trebalo bi da počne sjutra.

Kako je saopšteno, na osnovu Pravilnika, kablovski operateri su u obavezi da osiguraju automatsko aktiviranje mjera roditeljske kontrole takvih sadržaja ili televizijskih kanala, kao što su pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda, u periodu od šest do 23 sata.

Iz Media centra su kazali da godinama televizije iz okruženja, kao što su Happy, Pink i Pink M, preko kablovskih operatera emituju tokom cijelog dana “reality” programe u kojima se često promoviše nasilje i govor mržnje.

Kako su naveli, Savjet i direktor AEM-a su ignorisali zakon godinama, dok su kablovski operateri emitovali tokom cijelog dana “Parove”, “Zadrugu” i “Farmu”.

“Članovi Savjeta AEM i direktor nijesu ništa radili na ispravljanju mnogobrojnih slučajeva kršenja zakonskih akata za čiju su primjenu odgovorni”, rekli su iz Media centra.

U toj NVO smatraju da je, bez obzira na motive AEM, donošenje i primjena pravila zaštite maloljetnika u sadržajima koji se emituju putem kablovskih operatera dobar korak ka uvođenju reda u oblasti rada elektronskih medija.