04-04-2021

Od sledeće sedmice kreću pripreme za masovnu vakcinaciju u Crnoj Gori

Koordinacioni tim za organizaciju vakcinalnih punktova sljedeće sedmice formiraće dodatne punktove u svim opštinama u Crnoj Gori i time stvoriti uslove za vakcinaciju pet hiljada ljudi dnevno, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Od sledeće sedmice kreću pripreme za masovnu vakcinaciju u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: pixabz.com/ilustracija

Navodi se da je na čelu Koordinacionog tima direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić koji će sa drugim članovima tima obilaziti Crnu Goru i organizovati punktove u halama opština.

“Na taj način, oni će izmjestiti punktove iz domova zdravlja, čime će se ubrzati proces imunizacije kada budu dostupne velike količine vakcina, a domovi zdravlja služiće isključivo funkciji liječenja”, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora podsjetili su da u Podgorici trenutno postoji 14 vakcinalnih punktova i to po pet u Sportskom centru Morača i bivšem domu JNA, a četiri u okviru Doma zdravlja Podgorica.

U skoro svim ostalim opštinama postoji samo po jedan punkt u sklopu lokalnih domova zdravlja.

Iz Ministarstva su napomenuli da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ranije najavila da bi masovna imunizacija trebalo da krene oko 20. aprila, kada se očekuje dolazak preko 200 hiljada doza Sinofarm vakcina, nove količine AstraZeneke i Fajzerove vakcine, kao i 50 hiljada dogovorenih doza Sputnjik V.

“Ministarstvo je ranije pozvalo građane starije od 65 godina na vakcinaciju protiv koronavirusa bez zakazivanja, nezavisno od toga jesu li se do sada prijavili ili i dalje čekaju poziv, a isto važi i za prosvjetne radnike i novinare. Svi zainteresovani se mogu vakcinisati svakog dana od osam do 20 sati”, dodaje se u saopštenju.