02-09-2020

Odluka Brisela: Građani Crne Gore i dalje ne mogu da putuju u EU

Na današnjem sastanku u Briselu ambasadori zemalja članica Evropske unije odlučili su, razmatrajući privremene restrikcije uvedene na putovanja, da Crna Gora ostane na listi zemalja čiji građani ne mogu putovati u EU - saznaje Pobjeda iz Savjeta Evropske unije.


Ilustracija

"To znači da nema promjena", saopštio nam je Pobjedi u Savjetu.

Kao traženi kriterijum prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosjekom EU.

Glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude "blizu ili ispod prosjeka EU" na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Crna Gora se 1. jula našla na listi zemalja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već srednom jula.

U EU naglašavaju i da je, nakon usvajanja liste, pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će da implementira preporuke odnosno prihvati ili odloži mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemlja na njihovu teritoriju.

Savjet EU je 8. avgusta posljednji put ažurirao spisak zemalja kojima se dozvoljava ulazak u države članice.

Tada su spoljnje granice otvorene za Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Novi Zelend, Južnu Koreju, Tajland, Ruandu i Urugvaj.

Državljani Andore, Monaka, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Kina je takođe na listi na osnovu reciprociteta.


Izvor: Pobjeda