05-10-2016

Održana konferencija „Prelaz iz obrazovanja u svijet rada, sa fokusom na IPA podršku u zapošljavanju mladih i razvoju vještina“

U utorak, 04.10.2016. godine, u Hotelu „Mediteran“ u Budvi, održana je konferencija pod nazivom „Prelaz iz obrazovanja u svijet rada, sa fokusom na IPA podršku u zapošljavanju mladih i razvoju vještina“. Konferenciju je organizovala Evropska fondacija za obuku (European Training Foundation – ETF) u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Održana konferencija „Prelaz iz obrazovanja u svijet rada, sa fokusom na IPA podršku u zapošljavanju mladih i razvoju vještina“ | Radio Televizija Budva

Konferenciju su otvorili Edina Dešić, generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ivana Glišević-Đurović, v.d. generalne direktorice za koordinaciju programa pomoći EU Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Andre Lis (André Lys), šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori.

Konferencija je organizovana u cilju razmjene dobrih praksi i predstavlja dio kontinuirane podrške koju Evropska fondacija za obuku (ETF) pruža partnerskim zemljama, naročito zemljama obuhvaćenim procesom proširenja, tokom izrade i sprovođenja integrisane strategije za podršku prelasku mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada.

U fokusu skupa su bili potencijali predstojeće podrške u okviru IPA programa u oblasti razvoja ljudskog kapitala koja ima za cilj da podrži aktivnosti Crne Gore kada su u pitanju oblasti zapošljavanja mladih i zapošljivosti.

Ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, na konferenciji su govorili Edina Dešić, generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje i Ljiljana Simović, generalna direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova, o pitanjima koja su se odnosila na skorašnje reforme, strateški okvir i programe za zapošljivost mladih, kao i na doprinos IPA podrške poboljšanju situacije na tržištu rada za mlade u Crnoj Gori i pripremama za naredni ciklus IPA podrške u ovoj oblasti.

Izlaganja na konferenciji su imali i Kristina Mereuta (Cristina Mereuta), stručnjakinja za tržište rada u Evropskoj fondaciji za obuku (ETF), Kiril Kirjakov, stručnjak za međunarodnu politiku Generalnog direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije i Katarina Ivanković-Knežević, pomoćnica ministra rada i penzionog sistema Republike Hrvatske.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Zavoda za zapošljavanje, Centra za stručno obrazovanje, Privredne komore, socijalnih partnera, srednjih stručnih škola, nevladinih organizacija i Uprave za mlade i sport.