22-09-2019

Održana "Lekcija broj 1"

Povećanje plata za 25 odsto, stambene kredite kakav je dobio i ministar Damir Šehović, samo su neki od zahtjeva koje su sa današnjeg protesta nadležnima uputili prosvjetni radnici.

Održana

Prosvjetari su na protest pozvali i predstavnike Sinidkata, ali se niko nije odazvao.

Na protest ispred Ministarstva prosvjete su došle kolege iz brojnih opština i sjevera i juga.

"Sasvim nas je dovoljno da i javno osvijestimo ono što nas pritiska dvadesetak godina. Sindikat je pozvan da učestvuje aktivno, ali iz centrale danas nema nikoga sa nama", rekao je Krsto Vuković iz Prosvjetne zajednice, koja je organizator današnjeg protesta.

Kazao je da su od svih predstavnika koji obrazuju obrazovnu politiku godinama dobijali obećanja da saslušaju njihove predloge za rješavanje nagomilanih problema u "pomalo bolesnom obrazovnom sistemu Crne Gore", ali do danas nisu dobili odgovore.

Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, Vuković je najavio da će o svemu na dnevnoj osnovi informisati i medije, ambasade i Delegaciju EU.

Od nadležnih traže i da do donošenja Granskog kolektivnog ugovora donese hitnu odluku o plaćanju nadoknade za prevoz, da se za 200 odsto poveća iznos jubilarne nagrade, hitno formira komisija za smanjenje administrativnih obaveza nastavnika, te uvede status službenog lica za prosvjetne radnike.

Na listi od dvadesetak zahtjeva, tražili su i vraćanje opšte-obrazovnih predmeta na prethodni nivo zastupljenosti, da logika bude obavezni predmeta u gimnazijama, etika u svim smjerovima, građansko obrazovanje obavezan i šah izborni predmet u osnovnim školama.

Zahtijevali su i hitnu reviziju školske lektire, da se promijeni pravilnik u viša zvanja, pravilnik za dodjelu nagrada prosvjetnim radnicima i učenicima...

Od nadležnih očekuju da se o njihovim zahtjevima izjasne do 4. oktobra. Jedino za povećanje plata i druga primanja, prosvjetari zahtijevaju hitan prijem najkasnije do 1. oktobra i navode da bi tada obrazložili koncept budžetskih mogućnosti i konkretna rješenja.


Izvor: Vijesti