21-02-2020

Održana međunarodna radionica o monetarnoj politici

Dvodnevna međunarodna radionica o monetarnoj politici u Centralnoj i Istočnoj Evropi završena je danas u hotelu "Splendid" u Budvi. Događaj je organizovala Banka za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements - BIS), uz podršku Centralne banke Crne Gore.

Održana međunarodna radionica o monetarnoj politici | Radio Televizija Budva

Radionica je bila posvećena diskusiji o makroekonomskom razvoju u zemljama centralne i istočne Evrope i daljim izgledima ekonomskog rasta, kao i o razvoju finansijskog sektora, finansijskoj stabilnosti i monetarnim, fiskalnim i strukturnim politikama u ovim zemljama.

Kako su saopštili iz direkcije za komunikacije Centralne Banke, prilikom otvaranja radionice guverner CBCG Radoje Žugić istakao je da je Crna Gora svjesna važnosti integracija i posvećena stalnom unapređivanju institucionalnog i regulatornog okvira, te da u skladu sa tim težnjama kreira i sprovodi svoju politiku.

"Kroz ovakve događaje, koji promovišu otvoreni dijalog i proaktivan pristup, brže i lakše rješavamo i prevazilazimo sve izazove i probleme sa kojima se suočavamo", dodao je guverner CBCG.

U radu su, dalje navode, učestvovali predstavnici Evropske centralne banke, Banke za međunarodna poravnanja, centralnih banaka iz Albanije, Austrije, Bugarske, Češke, Estonije, Finske, Grčke, Hrvatske, Italije, Latvije, Litvanije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Turske, kao i predstavnici CBCG.

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) je najstarija međunarodna finansijska organizacija, osnovana 1930. godine, sa sjedištem u Bazelu, u Švajcarskoj. Osnovna uloga BIS-a je da podstiče međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju i posreduje u finansijskim transakcijama između centralnih banaka, stoji u saopštenju CBCG.