17-01-2020

Održana promocija knjige “Sve postaje riječ,u riječi da živi” teoretičarke kulture i teatrološkinje dr Ane M. Zečević

Sinoć je u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”u Starom gradu održana promocija knjige “Sve postaje riječ,u riječi da živi” teoretičarke kulture i teatrološkinje dr Ane M. Zečević u izdanju Društva za kulturni razvoj Bauo.

Održana promocija knjige “Sve postaje riječ,u riječi da živi” teoretičarke kulture i teatrološkinje dr Ane M. Zečević | Radio Televizija Budva

U pitanju je četvrta autorska knjiga dr Ane M. Zečević, a za
razliku ostalih u cjelosti je posvećena primorskoj, odnosno paštrovskoj i budvanskoj tematici, te predstavlja zbirku njenih ranijih tekstova, kao i novonastalih za potrebe ovog izdanja.

U knjizi je zastupljeno preko dvadeset naučnih i stručnih radova, prikaza i priloga, na različite teme iz domena muzike, teatra, književnosti, kulturne ovog kraja, kojim se autorka bavi već dvije i po desenije, što je bio i glavni motiv za obilježavanje knjige povodom ovog svojevrsnog malog jubileja. Na početku promocije fragmente iz predgovora akademika Radomir Ivanović pročitao je dramaturg Miloš Boreta.



Nakon fragmenata iz recenzije moderatorka večeri Stanka Stanojević pročitala je jedan dio iz knjige koji nosi naslov “Pjesma,igra, ples u stilizovanoj scenskoj postavci”.

Naslov knjige “Sve postaje riječ,u riječi da živi” preuzet je iz istoimene pjesme revolucionara i književnika Stefana Mitrovića, rodom sa Svetog Stefana, iz Paštrovića. Knjiga je objavljena u izdanju Društva za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru i Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak" u okviru biblioteke "Kulturno nasljeđe Paštrovića" a urednik je mr Dušan Medin.

Recenzenti knjige su dr Miroslav Luketić, dr Mila Medigović Stefanović i dr Zlata Marjanović, urednik izdanja je mr Dušan Medin, dok je fotografiju na koricama (školski brod "Jadran" u paštrovskim vodama, 2018. godine uradio fotograf prof. mr Stevan Kordić iz Kotora).

Knjiga sadrži pet centralnih segmenata, u kojima su objedinjeni autorkini tekstovi na date teme: O Stefanu Mitrovom Ljubiši, O Branku Zenoviću, Muzika, književnost, baština, Prikazi knjiga i događaja i razgovori/intervju dr Ane M. Zečević koje je vodila s troje istraživača paštrovske kultune baštine. Osim navedenog,u knjizi možemo da čitamo i predgovor akademika Radomira V. Ivanovića, izvode iz tri recenzije, registar ličnih imena koja se pominju u knjizi, kao i obimnu bio-bibliografija autorke koju je priredila bibliograf dr Branka G. Dragosavac, s oko 200 bibliografskih jedinica koje je autorka dosad objavila.