20-04-2015

Održana sjednica Upravnog odbora Foruma Jadranskih i Jonskih gradova

U hotelu "Splendid" u Bečićima održana je sjednica Upravnog odbora Foruma Jadranskih i Jonskih gradova. Sjednicom je predsjedavao predsjednik opštine Kotor i predsjednik Foruma dr Aleksandar Stjepčević.

Održana sjednica Upravnog odbora Foruma Jadranskih i Jonskih gradova | Radio Televizija Budva

Predsjedništvo nad ovom organizacijom nakon dvogodišnjeg potpredsjedavanja dodijeljeno je Kotoru na godišnjoj sjednici Foruma održanoj u Peskari u decembru 2014. godine.

Date su glavne smjernice ka daljim aktivnostima i radu ove organizacije, odnosima sa ostalim institucionalnim tijelima i mrežama i zajedničkom učešću u programima Evropske Unije koji podržavaju implementaciju strategije Jadransko jonskog makroregiona.

Ispred grada domaćina, sjednici su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik Opštine Budva, Lazar Rađenović i Milan Vučinić.

Predsjednik Skupštine grada Brindizi Luciano Loiacono, jednog od članova Foruma, naveo je da se Opština Budva predstavila kao opština koja sa punom pažnjom prati sve inicijative koje mogu biti realizovane u budućoj međusobnoj saradnji, te istakao da se Brindizi kandidovao da bude budući grad pobratim sa Budvom.

Predsjednik Opštine Budva, Lazar Rađenović je istakao da ovaj forum vidi kao dobru šansu da budućim integracionim procesima, zahvaljujući međusobnoj saradnji, Opština Budva može da aplicira za zajedničke projekte, koji će biti podržani, a neki možda i finansirani od strane Evropske unije.

“Danas se rodila i jedna konkretna ideja o jačoj bilateralnoj saradnji, dobili smo ponudu od predsjednika Skupštine grada Brindizija da opština Budva uđe u procedure bratimljenja sa ovim gradom. Ona se čini veoma interesantnom za nas i iz pravca izvršne vlasti podržaćemo jednu ovakvu inicijativu i dati je u proceduru, u nadi da ćemo dobiti jedan vrijedan za nas koristan grad kao pobratimski i prijateljski opštini Budva“, istakao je predsjednik Rađenović.

Potpredsjednik Milan Vučinić podsjetio je da je Opština Budva od 2012. godine članica Foruma jadransko jonskih gradova, te da Opština svih ovih godina vrlo aktivno učestvuje u radu kako sjednica Upravnog odbora, tako i plenarnih zasjedanja.

Potpredsjednik je naglasio da je na sjednici donešeno nekoliko značajnih odluka, a kako je istakao utvrđeno je i poboljšanje saradnje na projektima koji se odnose na “plavi rast”, razvoj pomorstava, zaštitu životne sredine, održivi turizam i razvoj infrastrukture.

Opširnije u prilogu:



Jadransko-jonski makroregion predstavlja novi oblik saradnje između regiona u Evropi u smislu što većih mogućnosti korišćenja postojećih instrumenata EU fondova.

Članstvo u Forumu jadranskih i jonskih gradova nudi mogućnost stvaranja jakih partnerstava u narednom programskom periodu Evropske Unije, imajući u vidu da buduća strategija Evropske Unije za jadranski i jonski region kao i novi programi teritorijalne saradnje predstavljaju dobru priliku za razvijanje zajedničkih inicijativa u ovoj oblasti.

Forum broji 50 članica, gradova koji se nalaze na obalama Jadranskog i Jonskog mora, Grčke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Crne Gore. Forum promoviše inovativne forme decentralizovane saradnje i partnerstva između lokalnih vlasti zemalja članica.