23-11-2016

Održana Svečana sjednica Skupštine opštine Budva

Svečana sjednica Skupštine opštine Budve, upriličena povodom Dana opštine, 22. novembra – Dana oslobođenja Budve, održana je juče u hotelu „Splendid“ u Bečićima.

Održana Svečana sjednica Skupštine opštine Budva | Radio Televizija Budva

Sjednicu je otvorio i njome predsjedavao predsjednik Skupštine opštine, Veselin Marković, koji je pozdravio prisutne čestitajući im Dan opštine. Istakao je da je u pitanju datum od posebnog značaja u istoriji grada, ispunjen ponosom, slobodom i nadom.

Predsjednik Opštine Budva, doc. dr Srđa Popović, čestitao je praznik, pozdravio predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, predstavnike crnogorskih opština, direktore i predstavnike lokalnih javnih preduzeća i ustanova, turističke privrede, medija i građane. Istakao je da ovih dana u Budvi borave i predstavnici gradova pobratima i opština sa kojima naš grad decenijama njeguje uspješnu saradnja, među kojima i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, načelnik Općine Stari grad – Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik gradske opštine Čukarica – Beograd, Srđan Kolarić, predsjednik Opštine Velika Plana, Igor Matković, i potpredsjednik grada Vrnjačka Banja, Dano Stanojčić.

„Godinu za nama možda nisu obilježili brojni investicioni projekti, ali grad se razvijao u skladu sa mogućnostima i raspoloživim finansijskim sredstvima. Sva pažnja bila je usmjerana na realizaciji sanacionog programa i daljoj finansijskoj kosnolidaciji glavnog računa trezora Opštine Budva. Ipak, Plan investicionih aktivnosti za 2016. godinu koji smo pažljivo planirali u skladu sa sanacionim progamom u njavećoj mjeri je i ostvaren“, istakao je Popović, osvrćući se na najznačajnije infrastrukturne i druge projekte realizovane u Budvi u skorijem periodu.

"Između ostalog, dodao je i to da je u protekloj godini stabilizirana finansijska situacija kroz redovnu otpladu obaveza iz prethodnog perioda, ističući da je preko 50% sredstava budžeta za 2016, koji je iznosio gotovo 40 miliona eura, usmjereno upravo na izmirenje neizmirenih obaveza. Podsjetio je i da je uspostavljena redovna dinamika ispalate zarada zaposlenima u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, te da je potpisan Ugovor o reprogramu poreskog duga sa Ministarstvom finansija, dodajući da Opština Budva u navedenom periodu nije imala novih kreditnih zaduženja, niti je vršila prodaju svoje zemlje, te da su uvedene mjere štednje na svim nivoima", navodi se u saopštenju.

U završnici obraćanja, Popović se osvrnuo na aktuelni politički trenutak u kome se grad nalazi, naglasivši da se vlasti mijenjaju, ali ne i dobre namjere i želje za ovaj grad. Izrazio je nadu da će, uprkos promjeni vlasti u Budvi, dobre namjere upućene ka daljem napretku grada i sugrađana ostati prioritetan cilj svima koji će vladati Budvom u narednom periodu, i dodao da im na tom putu želi uspjeh.

Nastavak Svečane sjednice bio je u znaku dodjela tradicionalnih nagrada JU Grad teatar; rediteljka i književnica Vida Ognjenović, predsjednica žirija za dodjelu nagrade „Grad teatar“ za dramsko stvaralaštvo, kazala je da je ovogodišnji dobitnik glumac Igor Đorđević i pročitala obrazloženje žirija.

Predsjednica žirija za dodjelu nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“, mr Božena Jelušić, proglasila je dobitnika nagrade – srpskog književnika Milisava Savića, i podrobnije upoznala prisutne sa odlukom žirija, nakon čega se obratio laureat.

"U umjetničkom programu Svečane sjednice učestvovali su mještoviti hor JU Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva, kojim je dirigovala Katarina Popović, i članice Ženske vokalne grupe „Harmonija“.

Na adresu Opštine Budva posljednjih dana pristizale su brojne čestitke povodom Dana opštine, među kojima i čestitka predsjednika Vlade Crne Gore, Mila Đukanovića", navodi se u saopštenju.



Poslušajte audio snimak:





Jučerašnja poruka generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, članicama Alijanse da što prije ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore, ohrabrujuća je i doprinijeće ubrzanju tog procesa, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović nakon svečane sjednice SO Budva.