24-09-2018

Održano poetsko veče Ilije Lakušića

U Narodnoj biblioteci Budve u petak, upriličeno je poetsko veče Ilije Lakušića. O Lakušićevom stvaralaštvu govorili prof. dr Siniša Jelušić i prof.dr Dragan Koprivica, a autor je kazivao svoje stihove.

Održano poetsko veče Ilije Lakušića | Radio Televizija Budva

Prof. dr Siniša Jelušić je istakao da samu dimenziju tzv. metafizičkog pjesništva Lakušićevog kritika nije dovoljno zapažala do sada :

"Pjesništvo koje nadilazi tu fizičku, neposrednu, čulnost i ulazi potpuno u prostor metafizike i u tom smislu je Lakušić u velikoj mjeri nastavljač pjesnika za koga je nesumnjivo vezan; to je jedna paralela tematska koja je veoma bitna, to je Njegoš. Čitav jedan ciklus je posvećen vrlo zanimljivim transkripcijama, varijacijama na Njegoševu temu i to se vidi. Njegoš je taj izvorni podsticaj u velikoj mjeri i upravo ta metafizička dimenzija".

Ističući da u gostima imamo jednog od najuglednijih pjesnika regiona - Iliju Lakušića, profesor Jelušić je podsjetio da je godine 2013. bio održan jedan nemali naučni skup koji je bio posvećen Lakušićevom stvaralaštvu sa koga je objavljen zbornik sa petnaestak kritičkih radova o njegovom stvaralaštvu.

Izdvaja se nekoliko problema vezanih za pjesništvo Ilije Lakušića: problem riječi pjesme, papir kao materijal na kojem riječ nastaje, u tome naravno i problem pjesničkog stvaranja, zatim te različite sintagmatske konstrukcije koje veoma često upućuju na ironiju, autoirnoniju i jedan suptilan smisao za humor. Sami naslovi Lakušićevih djela takođe imaju posebna značenja, a u sklopovima njegovih stihova čest je i paradoks.

Nadalje profesor Siniša Jelušić ističe da je Lakušićev stih najčešće slobodan, koji je težak i ozbiljan, ali ima i klasičnih oblika rimovanog stiha koji imaju svoju muzikalnost i tu dimenziju je pjesnik vrlo razvio.

Prof.dr Dragan Koprivica je između ostalog istakao da pravi pjesnik mora i treba da bude probuđeni dio naroda:

"Podsjetiću vas na jednu pjesmu velikog ruskog pjesnka Nekrasova pod nazivom “Pjesnik i građanin” kojom poručuje pjesniku, jer je i tada i danas važilo da postoje tzv. vunena vremena : “pjesniče, ti pjesnik možeš da budeš, ali građanin moraš da budeš”; dakle moraš da reaguješ na izazove vremena da se ne zatvoriš u kulu od slonove kosti, parafraziram, i da pišeš o mjesečini, potočićima, suzama, ljubavnim uzdisajima u trenutku kada treba progovoriti glasom naroda, biti taj probuđeni dio naroda…".

Takođe istakao je značaj Ilije Lakušića kao velikog aforističara, strana njegove stvaralačke ličnosti koja se pomalo potiskuje, a zahvaljujući aforizmima u njegovoj poeziji se osjeća ta jezgrovitost i kada bismo njegovim pjesmama oduzeli stilske figure, vrlo često bi ostali briljantni aforizmi koje je on u stvari zaodjenuo u pjesničko ruho i transformisao te mudre sentence u poetsko štivo - zaključio je Koprivica.

Autor Ilija Lakušić je zahvalio Narodnoj biblioteci Budve na mogućnosti da u instituciji kulture nakon gotovo 20 godina održi poetsko veče.