10-06-2020

Održano predavanje Dušana Medina u LGBTIQ Socijalnom centru

Mr Dušan Medin, arheolog i projekt menadzer Društva za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca, 8. juna je u prostorijama LGBTIQ Socijalnog centra u Podgorici održao predavanje o kulturnoj baštini Crne Gore, osvrćući se pri tom na značaj koji LGBTQ tematika ima za kulturno nasleđe i kulturu uopšte.



Govorio je o značajnim LGBTQ stvaraocima i njihovoj zaostavštini u današnjem kontekstu, a bliže se osvrnuo i na instituciju (IHLIA - International Homo/Lesbian Information Center and Archive), jednu od rijetkih bavi arhiviranjem, dokumentovanjem i prezentovanjem baštine ove vrste.

Tokom predavanja Medin je istakao da kulturna baština ne treba da se tumači kao nešto vezano samo za zvanične institucije, poput biblioteka, muzeja i galerija, već je prisutnima pojasnio šta ona zapravo može biti za svakog pojedinca i svaku socijalnu grupu koja baštini određene vrijednosti. Upoznao je prisutne sa različitim definicijama i tumačenjima kulturne baštine i kulture, predstavljajući široki spektar njihovih značenja, koja uvijek zavise od konteksta tumačenja.

Predavač je ukazao i na moguće podjele baštine na prirodnu i kulturnu, od kojih se ova druga dijeli na materijalnu (pokretna i nepokretna) i nematerijalnu, i to prezentovao kroz brojne crnogorske i svjetske primjere.

Ovo predavanje prvo je u nizu aktivnosti koje zajednički realizuju LGBTIQ Socijalni centar i Društvo "Bauo".

Projekat "Dnevni centar za LGBTIQ osobe" koji implementira LGBTIQ Socijalni centar, finansijski podržava Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore.