23-11-2018

Održano tradicionalno Paštrovsko veče

Ovogodišnje Paštrovsko veče, koje tradicionalno organizuje Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak", održano je 17. novembra u hotelu "Mažestik" na Obilićevom vencu.

Održano tradicionalno Paštrovsko veče | Radio Televizija Budva

Program Paštrovske večeri bio je posvećen stogodišnjici završetka Prvog svjetskog rata i započeo je u 18 časova promocijom knjige istoričara dr Milana Gulića „Bokelji na strani Srbije u Prvom svjetskom ratu“, o kojoj su govorili dr Mila Medigović Stefanović i autor, a zatim promocijom „Paštrovskog almanaha III“ ispred čije redakcije su se prepunoj konferencijskoj sali hotela „Mažestik” obratili autori: prof. dr Pavle Anđus, Nemanja Kuljača i Stevo Davidović.

Dodjela zahvalnica

U 19 časova, na koktelu dobrodošlice, izložbu „Tamo daleko 1918-2018“ otvorili su istoričar dr Milan Gulić i autori Nemanja Kuljača i Marinko Lugonja.

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je večera sa tradicionalnim paštrovskim specijalitetima, poput pašticade, makarula i ruštula. Kroz bogat program na samoj večeri vodila nas je dramska umjetnica Jovana Todorović.
Pozdravne govore su oržali predsjednik Udruženja prof. dr Pavle Anđus, predsjednik Opštine Budva gospodin Dragan Krapović i Episkop dioklijski Metodije.

"Stihove poznatih pjesama „Kako umire Dalmatinac” i „Plava grobnica” govorili su nam student glume sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Lazar Nikolić i dramski umjetnik Nikola Todorović. Studenti glume sa Fakulteta savremenih umetnosti Đorđe Jovičić, Lazar Tošić, Milan Tošić i Stefan Jevtović su nam kazivali besjede Kralja Nikole o predaji Skadra i Kralja Petra pred bitku na Kolubari, govor majora Gavrilovića, „Dunavsku pohvalu“ – Aleksandra Arsenijevića i pismo Leontija Mitrovića sa Solunskog fronta", kazala je sekretar Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak", Jelena Medigović.


Dodjela Zlatnih zahvalnica

Predsjednik Udruženja prof. dr Pavle Anđus uručio je Zlatne zahvalnice Opštini Budva i predsjedniku Opštine Draganu Krapoviću, kao i Turističkoj organizaciji Budva i direktoru Mladenu Franoviću. Zahvalnice su dobili i dr Mila Medigović Stefanović i emisija „Gastronomad“. Zahvalnice za mlade Paštroviće predsjednik Udruženja je uručio Jovani Kenteri Pavlović, Jovani Todorović, Mariji I. Šoljagi, Mariji S. Šoljagi i Stefanu Medinu.

Nagrada najboljem paštrovskom studentu "Drobni pijesak" za 2018. godinu uručena je Irini N. Vuković, studentkinji III godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu.


Najbolji paštrovski student

"Održavanje ove svečanosti omogućili su dugogodišnji sponzori: Opština Budva, Turistička organizacija Opštine Budva, Vodovod i kanalizacija Budva, DHL Crna Gora i Mega promet i Udruženje želi da im se ovim putem još jednom zahvali na podršci", zaključila je Medigović.