27-02-2018

Ognjenović: Imam posebnu odgovornost kada stvaralaštvo predstavljam u Budvi

U organizaciji JU Narodna biblioteka Budve sinoć je promovisan roman "Maksimum" Vide Ognjenović koji je objavila izdavačka kuća Arhipelag.

Ognjenović:  Imam posebnu odgovornost kada stvaralaštvo predstavljam u Budvi | Radio Televizija Budva

Promocija je održana u prostorijama Narodne biblioteke Budve sa početkom od 19h.

O knjizi su govorili Gojko Božović, književni kritičar, osnivač i glavni urednik “Arhipelaga”. kao i autorka Vida Ognjenović.

Ognjenović je istakla da uvijek ima tremu i posebnu odgovornost kada svoje stvaralaštvo predstavlja u Budvi.

"Budva je rodno mjesto jednog velikog klasika u književnosti, pa vjerujem da ljudi odavde, povučeni tim primjerom, zahtijevaju mnogo i od današnje književosti" navela je Ognjenović.



Ona je dodala i da su u publici profesori književnosti nadaleko čuveni, kao i da na neki način duguje ovom gradu na svim mogućnostima koje joj je pružio.

Veče je vodila Stanka Stanojević.

U najavi za roman "Maksimum" se kaže da je to knjiga o mehanizmima hajke i javnog progona. Glavni junak je Maksimilijan Vajner Maksimum, istoričar umjetnosti i imjetnik naive koji "iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje. Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje. Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimum započinje priču u koju staje društvena, umetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje".