23-06-2022

Ograničene cijene brašna, ulja, šećera...

U toku je 9. sjednica Vlade Crne Gore.

Ograničene cijene brašna, ulja, šećera... | Radio Televizija BudvaTOK SJEDNICE:

Usvojen Prijedlog odluke o državljanstvu

Vlada je usvojila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Usvojeneizmjene odluka o raspištanju SO Tivat i Budva

Vlada je usvojila i prijedloge odluka o izmjeni odluka o raspuštanju Skupštine opštine Tivat i Skupštine opštine Budva.

Ograničene marže

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je na sjednici da će donošenje odluke o ograničavanju cijena proizvoda doprinijeti smanjenju uticaja rasta cijena na građane.

"Ovo se odnosi na 22 proizvoda, ova Vlada radi sve kako bi smanjila uticaj povećanje cijena na život građana. Nakon goriva, sada idemo i korak dalje donijeli smo odluku da ograničimo marže na - šećer, so, brašno, ulje...", kazao je on.

Ministar je istakao da Crna Gora ima dovoljno namirnica i energenata.

"U veleprodaji marža će biti ograničena na 5, a u maloprodaji na 7%", dodao je on, "Siguran sam da će Ministarstvo poljoprivrede učiniti sve i da se učini sve da se ograniči cijena drva, peleta."

On je rekao da je namjera da se u veleprodaji marže ograniče na pet odsto, a u maloprodaji na sedam odsto.

Ministar Ranko Krivokapić kazao je da će učiniti sve da ekonomska diplomatija bude više prisutna u radu MVP-a.

"Vratićemo Direktorat koji će se baviti time, da bi te linije brže išle i da bi naš nastup bio sveobuhvatniji", naveo je Krivokapić.

Đurović je odgovorio da treba ojačati ekonomsku diplomatiju, ali sa pravim kadrovima.

Abazović: Krenuti u izbor članova Sudskog savjeta i Ustavnog suda

Premijer Dritan Abazović apelovao je na Skupštinu da krene u proces izbora članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

„Apelujem na Skupštinu Crne Gore da krene u proces izbora Sudskog savjeta i članova Ustavnog suda, da iskoristimo situaciju do 31. jula i donesemo dobre odluke koje nam u evropskim integracijama život znače“, naveo je Abazović na sjednici Vlade.

On je dodao da treba da budu zadovoljni brojem kandidata koji su se prijavali.

„Neka se izaberu najbolji. Ali definitivno to su odluke koje bi značajno mogle da olakašaju naš evropski put“, rekao je Abazović.

Povučen prijedlog o Kandiću

Na početku sjednice ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić povukao je sa dnevnog reda prijedlog kadrovskih rješenja među kojima je bilo naimenovanje bivšeg zamjenika generalne sekretarke Vlade Nikole Kandića za zamjenika Zaštitnice imovinsko pravnih interesa Bojane Ćirović.

Sa dnevnog reda povučena je i informacija o predlogu imenovanja Nacionalnog službenika za ovjeravanje, nadležnog za finansijsko upravljanje programima IPA i efikasno funkcionisanje sistema unutrašnjih kontrola i Nacionalnog IPA koordinatora.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti i prijedlog za Skupštinu akcionara EPCG - razrješenje članova Odbora direktora i izbor članova Odbora.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za 2021. godinu.

Na sjednici je usvojen Prijedlog uredbe o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2022. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.