24-01-2020

Ole: Bik od jedne tone koji pomaže ljudima (VIDEO)

Terapije uz pomoć životinja šire se sve više, posebno kao pomoćni vid lečenja dece sa psihijatrijskim poremećajima. Međutim, životinje su postale pomoćni terapeuti i za stare, ali malo ko je mislio da to može biti i bik.


Foto: Screenshot

U bolnice i domove za stare obično se kao pomoćni terapeuti dovode psi i mačke, ponegdje čak i konji i svinje. Ali, u Sjedinjenim Državama, u pomoć priskaču i bikovi.

Potrebna je posebna kombinacija hrabrosti i ludila za jahanje bika i, verovatno, potpuni nedostatak razuma da se takva životinja dovede u Centar za seniore. Za rodeo klovna Jasona Denta smijeh je život. Upravo to i donosi starima, zajedno sa bikom od jedne tone po imenu Ole.

Nevjerovatno koliko se baka i deka odlučilo da kolica sa točkovima zamjeni za leđa bika. Kažu, dovoljno su stari za vožnju života. I dovoljno mladi da bi ih bilo briga za moguće posljedice. Kažu da jahanje i nije bilo baš udobno, ali je smijeh toliko bio zarazan da nisu odustajali.



Uprkos velikim rogovima i strašnoj veličini, 14-godišnji Ole je nježan div. Zato ga žitelji Centra za seniore iznova pozivaju u goste. Naučnici su dokazali da kontakt sa životinjama donosi širok spektar zdravstvenih benefita – od pojačanog lučenja endorfina koji poboljšava raspoloženje, do smanjenja krvnog pritiska, lipida u krvi i stepena depresije. Životinje blagotvorno djeluju na psihu, pružaju utjehu i oslobađaju od stresa.