27-07-2021

Omogućiti nesmetano poslovanje noćnih klubova i barova

Najnovije mjere za suzbijanje pandemije Kovid-19 negativno se odražavaju na ugostiteljski sektor, a posebno na noćne klubove i barove. Crna Gora je destinacija prepoznata po kvalitetnom noćnom životu kojem značajno doprinose noćni klubovi i barovi, a mjere koje su donijete ili se najavljuju, poput boravka uz digitalnu potvrdu o imunizaciji, diskriminišu ove objekte, poručeno sa konstitutivne sjednice Grupacije ugostitelja.

Omogućiti nesmetano poslovanje noćnih klubova i barova | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Ovo tijelo je osnovao Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore imajući u vidu važnost sektora ugostiteljstva, kao i potrebu za rješavanjem određenih značajnih pitanja od zajedničkog interesa.

Djelokrug rada i aktivnosti Grupacije biće usmjereni na praćenje i analiziranje privrednih kretanja i predlaganje mjera u ciju unapređivanja uslova poslovanja; praćenje primjene postojećih te, iniciranje donošenja zakonskih i podzakonskih akata iz sektora ugostiteljstva; predlaganje i praćenje sprovođenja mjera podrške privredi u cilju prevazilaženja negativnog efekta pandemije Covid 19; te promociju međunarodne oznake za sigurna putovanja „Safe Travels“.


Foto: PKC

Konstitutivnu sjednicu vodio je predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva Ranko Jovović, uz podršku sekretarke Sanje Marković, a u radu je, pored privrednika, učestvovala i potpredsjednica Privredne komore dr Nina Drakić.
Grupacija broji 30 članova kojima su na sjednici verifikovani mandati.

Za predsjednika Grupacije izabran je Igor Vujošević, Astoria Group, a za potpredsjednika Petar Vukotić , Alpe Commerce doo.

"Posljednje mjere koje su donijete protiv pandemije su nepovoljne, posebno za noćne klubove i barove, ali i za one ugostitelje koji rade do ponoći. Ovi objekti su na rubu egzistencije, jer nijesu radili dugi period a sada ime se ponovo to brani", kazao je predsjednik Grupacije, Vujošević.

Da se noćnim klubovima mora pomoći saglasan je i Nikola Buzdovan, Morski talas doo. Prema njegovim riječima, 54 vlasnika noćnih klubova je istaklo da je zaposlilo u susret sezoni minimum između 20 i 30 ljudi, avansno platili izvođače muzike i napravili značajnu nabavku pića i namirnica, a sada nemaju mogućnost poslovanja i trpe ogroman pritisak dobavljača. Pojasnio je da noćni klubovi posluju pod drugom šifrom djelatnosti u odnosu na ostale ugostitelje koja nije bila obuhvaćena državnim mjerama podrške.

"Diskriminacija je što se najavljuje da se u noćne klubove neće moći bez digitalne potvrde o izvršenoj vakcinaciji, a koja se neće tražiti recimo za ulazak u prodavnice. Ovo je vrlo ozbiljan problem", smatra Buzdovan.

Krsto . Petrić, Center doo, takođe smatra da je to vrsta diskriminacije, jer je veliki broj ljudi i u lokalima na otvorenom koji rade do ponoći pa se za njih ne traži potvrda.

"Ovim šaljemo lošu sliku o Crnoj Gori prema turistima koji planiraju da nas posjete", rekao je on.

Igor Begović, Explorer, smatra da su mjere države zbunjujuće te da je riječ o uvodu u još oštrije restrikcije.

Sa sjednice je još jednom upućen apel prema Vladi da se stopa PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu zadrži na sedam odsto i nakon avgusta tekuće godine. Takođe, ocijenjeno je da bi smanjenje stope doprinosa na zarade zaposlenih i uvođenje njihovog neoporezivog dijela izuzetno povoljno uticalo na smanjenje sive ekonomije u ovoj oblasti. Ranko Jovović jr upoznao privrednike da je sa sjednica Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u nekoliko navrata upućivana inicijativa povodom pomenutih zahtjeva.

"Ono što nas godinama „guši“ odnosi se na doprinose na zarade. Moramo da se izborimo za neoporezivi dio zarada", naglasio je Tripko Krgović, Cherry Wine.

Krsto Niklanović, Niklanović d.o.o, istakao je da ugostitelji plaćaju najveće poreze i doprinose u regionu što im umanjuje konkurentsku poziciju. On je pozvao na snažnije udruživanje ugostiteljskih poslenika, kako bi imali veći uticaj na donosioce odluka.

Iz PKCG navode koji su to zaključci sa I sjednice Grupacije ugostitelja.

Navode da zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti u kojoj se u toku špica sezone nalaze privrednici. Stoga, prije donošenja epidemioloških mjera treba konsultovati poslovnu zajednicu.

"Vlasnici noćnih klubova su diskriminisani i dovedeni u neizvjesnu i tešku finansijsku situaciju. Grupacija ugostitelja je na I sjednici zaključila da nove epidemiološke mjere negativno utiču na odvijanje ljetnje sezone i predloženo je Ministarstvu zdravlja da sagleda mogućnost izmjene istih. U Crnoj Gori je registrovano 54 noćna kluba koji predstavljaju dio raznovrsne turističke ponude i po kojima je prepoznata naša destinacija. Na sastancima sa nadležnim državnim organima, prije početka ljetnje sezone, dobili su uvjerenje da će im biti omogućen rad", poručuju.

Postupajući u skladu sa navedenim, kako smatraju, vlasnici noćnih klubova su uložili velika finansijska sredstva da bi otpočeli sa radom kao što su: zapošljavanje većeg broja sezonskih radnika zbog planiranog povećanog obima posla, kojima osim plate treba obezbjediti hranu i smještaj, sa muzičarima se unaprijed ugovaraju angažmani i vrši se avansna uplata; izvršena je nabavka robe i sklopljeni dogovori sa dobavljačima.

"Iz svega navedenog smatramo da svaka zabrana ili otežavanje rada, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju turističkih poslenika, prije svega noćnih klubova", zaključili su na sastanku.

Ističu da je za turističke privrednike sporna i diskriminatorna najava ograničenja boravka gostiju u zatvorenim djelovima ugostiteljskih objekata i u noćnim klubovima, na način da će biti dozvoljen ulazak samo gostima koji posjeduju digitalni covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covid 19.

Navode da bi se takva naredba onda trebala odnositi na sve zatvorene prostore u državi. Takođe napominju da otvoreni noćni klubovi ne predstavljaju veći epidemiološki rizik od prepunih šetališta u našim turističkim centrima.

"Smanjiti poreze i doprinose na zarade, te staviti van snage vremensko ograničenje primjene snižene stope PDV-a od 7% u ugostiteljstvu. Na ovaj način bi proširili poresku bazu i učinili poslovni ambijent prihvatljivijim za privredu i uticali na smanjenje sive ekonomije; Nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja u toku odvijanja ljetnje sezone nastalih uvođenjem epidemioloških mjera", zaključeno je na sjednici Grupacije ugostitelja.

Apeluju na sve zaposlene u turizmu da pristupe masovnoj vakcinaciji, jer samo na taj način čuvamo svoje i zdravlje gostiju i šaljemo poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere.