13-07-2020

OO GP URA: Da je vječna naša zajednička država Crna Gora na vrijednosnim vertikalama antifašizma i demokratije

"Danas s ponosom slavimo dva velika istorijska datuma – jedan iz 1878. i drugi 1941. godine", navodi se u saopštenju OO GP URA Budva.


Saopštenje prenosimo integralno:

Oni su temeljni orijentiri nezavisne, demokratske i sekularne Crne Gore svih njenih građana. Ti datumi su naše zajedničko nssljeđe, a ne svojina bilo koje partije niti trenutka u vršenju vlasti u Državi, i samo tako mogu biti vječni.

Nažalost, Crna Gora je ovih dana postala poprište preotimanja simboličkog kapitala, naročito antifašizma i borbe protiv okupatora. Grlato se oglašavaju upravo oni koji su dozvolili rasprodaju najvrednijih resursa zemlje i građanima onemogućili da budu svoji na svome. Bez imalo stida i zazora barjače uravo oni koji su nekritički prigrlili tada već istrošeni neoliberalni koncept kao ideološki okvir za preuzimanje zajedničkih dobara, a kada ekonomski xaškripi, prvi vape za državnom pomoći i socijalističkim vrijednostima koje su tako zdušno odbacili.

Preotimanje simboličkog kapitala samo je jedan od oblika teške hiperpartijske polarizacije u zemlji, koja razjeda njeno društveno bogatstvo i odnose povjerenja među građanima. To je tim lakše kada prethodno jedan dio
političkih subjekata Crne Gore, savršeno neodgovorno i kratkovido, osporava simbole crnogorske državnosti i nezavisnosti, stvarajući time poligon za preotimanje zajedničkih i svima potrebnih vrijednosnih vertikala.
Tako je i u Budvi sinoć upriličen vatromet, čiji je organizator nedefinisana „omladina Budve“. Današnjim saopštenjem „organizatora“, Budvani su naknadno obaviješteni o sinoćnjem obilježavanju, čemu bi i pored mjera opreza mnogi rado prisustvovali.

Naknadno saopštenje i „prisvajanje“ praznika je trebalo da se nastavi danas – ništa manje nego polaskom sa Top Hila kao simbola pljačkanja građana Budve. Iako je isticanje omladine trebalo da bude paralela činjenici da su antifašističku borbu takođe započeli mladi i hrabri idealisti, dobro je što su mjere NKT-a pomogle da se Dan državnosti ne smjesti pod razornu OKG simboliku Top Hila.

Tužna je i opasna ovakva revizija istorije i nasljeđa oba trinaestojulska praznika. Ona se događa u zavađenom i institucionalno zarobljenom gradu, kome će biti potrebno mnogo vremena da sanira posljedice „upotrebe čoveka“. Ova praksa je u suštini anticrnogorska i antigrađanska i dugoročno opasna po zemlju koja se i na unutrašnjem i na globalnom planu sreće sa ozbiljnim izazovima koji joj mogu ugroziti demokratiju, javno zdravlje i održivost.

Uz nadu da će građani umjeti da istinski dožive ovaj veliki praznik i da ga odvoje od jeftinih falsifikata, OO GP URA čestita Dan državnosti.

Da je vječna naša zajednička država Crna Gora na vrijednosnim vertikalama antifašizma i demokratije!