12-10-2021

Oporavak od koronakrize i približavanje zime podigli cijene nafte

Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 85 USD, odražavajući manjak energenata u velikim ekonomijama koje se ubrzano oporavljaju od koronakrize i ograničeno snabdjevanje iz vodećih proizvođača.

Oporavak od koronakrize i približavanje zime podigli cijene nafte | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 2,17 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,56 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,67 USD višoj cijeni, od 82,02 USD.

Cijene rastu paralelno izlasku brojnih zemalja iz lockdowna nakon vakcinisanja građana protiv covida 19, što podržava ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom, prenosi Hina.

Energenti se intenzivno kupuju i zbog jesenjeg pada temperatura i približavanja zime.

Veliki proizvođači su početkom prošle sedmice odlučili da će u narednim mjesecima povećavati snabdjevanje samo 400 hiljada barela dnevno, uprkos zahtjevima da na tržište izbace više barela.

Dodatne probleme u snabjevanju stvaraju nedovoljna ulaganja i kašnjenje radova na održavanju postojenja zbog pandemije.

I cijene ugljenika, gasa i struje dostigle su u proteklim sedmicama rekordne nivoe, pa su neke savezne države u Indiji redukovale potrošnju struje, a na sličan se potez odlučila i kineska vlada, zatraživši ujedno od rudarskih kompanija da u kratkom roku povećaju proizvodnju ugljenika.

Skok cijena podstakao je neke kompanije da skuplje energente zamijene naftom, a posljedice se sada osjećaju i na naftnim tržištima.

Odvojeno je Organizacija zemajla izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je barel referentne korpe nafte njegovih članica prošlog petka koštao 81,56 USD, što znači da je poskupio 2,96 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.