08-07-2021

Opština Budva će i dalje pomagati poljoprivrednike

Opština Budva je u podsticanje i investiranje u razvoj poljoprivrede u protekle tri godine izdvojila 92 000 eura. Namjera je da se kroz jasno definisanu Odluku lokalnog parlamenta saradnja sa poljoprivrednicima nastavi i u budućnosti.

Opština Budva će i dalje pomagati poljoprivrednike | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Pravni osnov za donošenje odluke sadržan je u članu 20 zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je propisano da lokalna samouprava može da uvede mjere podrške kao i u članu 44 stav 1 taka 2 Statuta opštine Budva koji utvrđuje da skupština donosi propise i druga opšta akta kazala je Slavica Maslovar, skretarka Sekretarijata za privredu Opštine Budva.

"Kada su u pitanju podsticaji i investiranje u razvoj poljoprivrede sekretarijat za privredu od 2018. godine raspisuje javne pozive u skaldu sa trenutno važećom odlukom koja je donesena u julu iste godine. Tako da je opština za ove tri godine kroz ovaj vid podrške investirala u poljoprivredu oko 92 hiljade eura. Iz godine u godinu jačala je saradnja opštine sa poljoprivrednim proizvođačima pa je na ime podsticaja u 2018. godini isplaćenop 10.350 eura, 2019. isplaćeno je već 35 hiljada eura i u 2020. godini s obzirom na sve otežavajuće okolnosti uspjeli smo da isplatimo 12500 eura pomoći privrednim proizvođačima. Dodatno smo uspjeli da kroz odluku o jednokratnoj pomoći isplatimo 34 hiljade eura udruženjima kroz nabavku sadnog materijala, sredstava i opreme za održavanje poljoprivrednih gazdinstava. Ono što je cilj ovog novog predloga jeste da unaprijedimo postojeći dokument kroz korekciju kriterijuma za ostvarivanje prava sve u skladu sa zakonom. Sve navedeno realizujemo na osnovu dosadašnje saradnje sa poljoprivrednicima, rada na terenu i uočavanja nekih nedostataka koje imamo sada priliku da korigujemo i unaprijedimo", kazala je Maslovar, prenosi TV Budva.

Obaveze prema korisnicima programa, kako je predviđeno izvršavaće se po dinamici utvrđenoj budžetskim planom potrošnje za tekuću godinu.