25-12-2018

Opština Budva daje 150 garaža na korišćenje prosvjetim radnicima

Opština Budva će bez naknade ustupiti prosvjetarima garažne prostore u zgradama koje se grade za njih u naselju Dubovica Lux.

Opština Budva daje 150 garaža na korišćenje prosvjetim radnicima | Radio Televizija Budva

Kako je navedeno u Odluci koja če se naći na dnevnom redu 20. sjednice SO Budva, parking mjesta će biti dodijeljena vlasnicima stanova na korišćenje uz obavezu istih da snose troškove tekućeg održavanja i bez mogućnosti otuđenja.

"Opština će odvojiti 900.000 eura da se napravi put i pored toga će ustupiti 150 parking mjesta prosvjetnim radnicima. Obzirom da njihova primanja nisu velika Opština će, kao odgovorna lokalna zajednica, pomoći prosvjetim radnicima", istakao je predsdjenik SO Budva Đorđije Vujović.

Pravni osnov za donošenje ove Odluke sadržan je u članu 38 Zakona o lokalnoj samoupravi i članom 40 Zakona o državnoj imovini kojim je između ostalog propisano da Skupština odlučuje o raspolaganju imovinom.

"Skupština Opštine Budva je prosvetnim ustanovama na teritoriji Opštine Budva, prenijela pravo na nepokretnosti na osnovu Odluke o prenosu prava korišćenja na nepokretnosti radi izgradnje stambene zgrade, u cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih.

JU OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, JPU “Ljubica Jovanović Maše” i JU SMŠ “Danilo Kiš” i Stambena zadruga SOLIDARNO zaključili su 14. marta 2003. godine Ugovor o ustupanju prava na upotrebu nepokretnosti kojim prosvetne ustanove prenose pravo na stambenu zadrugu da izgradi objekat a o uslovima raspodjele će biti zaključen novi ugovor.

U toku realizacije projekta došlo je do nepredviđenog odrona terena i potrebe za određivanja nove kote temeljenja ovih objekata što je u mnogome povećalo cijenu izgradnje stanova na pomenutoj lokaciji.

S tim u vezi Stambena zadruga solidarno se obratila Opštini Budva Zahtjevom za sufinansiranje izgradnje radi zadržavanja konkurentnosti cijene koštanja stana i predložila da Opštini Budva na ime investiranog prenese u svojinu 150 parking mjesta o čemu je zaključen poseban Ugovor a sredstva prenijeta na osnovu ovjerene situacije nadzornog organa koga je za potrebe realizacije projekta angažovala Stambena zadruga Solidarno.

Zbog svega navedenog, prolongiran je rok izgradnje stanova za potrebe prosvjetnih radnika, povećana cijena kvadrata i na mnogo načina prosvetni radnici dovedeni u nepovoljan položaj. Iz navedenog, a kod činjenice da se stambene zgrade nalaze u dijelu grada u kome nije izražen problem nedostajućih parking mjesta pa ista nijesu komercijalno isplativa, predlažemo donošenje Odluke u datom tekst", navodi se u Odluci.