15-05-2022

Opština Budva: Ministar Đurović da ne tjera turiste iz Crne Gore

"Zaista je nevjerovatno da ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, čiji je posao da uradi sve da ova turistička sezona prođe u najboljem redu, preko Twiter društvene mreže širi negativnu sliku o Budvi i Crnoj Gori, tjerajući i odvraćajući turiste svojim nepromišljenim djelovanjem. Smatramo neozbiljnim da se isti o navodnom problemu “ izliva kanalizacije u Petrovcu” upoznao preko twiter statusa i uključio se u raspravu, šaljući poruke da ako opština ne može da reaguje da će to uraditi država", navodi se u saopštenju Opštine Budva,



Saopštenje prenosimo integralno:

Elementarno pristojno bi bilo da je ministar prvo provjerio informacije koje je pročitao i da je djelovao institucionalno, odnosno da je pozvao telefon predsjednika opštine ili nadležne službe. Umjesto toga, ovaj instant ministar koji želi da ostavi utisak modernog i preduzimljivog superministra zasukanih rukava, pomoć nudi tviterašu i “prijeti”da ce riješiti problem kanalizacije umjesto Opštine Budva.

Zarad pravovremene informisanosti javnosti, želimo da ukažemo da se radi o zakasnjeloj reakciji jer je problem sa crpnom stanicom u Petrovcu već riješen prije 3 dana a da je danas u toku dana došlo do pregrijavanja pumpe i zastoja u njenom radu.

Iz tog razloga je ekipa “Vodovod i kanalizacija” doo Budva već na terenu i vrši zamjenu pumpe koja će biti završena u veoma kratkom roku. Inače radi se o naslijeđenom problemu od prethodne vlasti jer je DPS pored svega što je uspio da otuđi, zbog potrebe privatnog hotela, izmjestio odnosno otuđio crpnu stanicu na drugu lokaciju i time izvršio destrukciju mreže.

Uprkos svemu jasno je da Opština Budva u potpunosti kontroliše situaciju na terenu. A kada se već ministar javio za pomoć, ovo je odlična prilika da testiramo njegovu spremnost i javno ga pozovemo da pod hitno realizuje budžetsku obavezu izdvajanja 1,5 miliona eur za sanaciju postrojenja otpadnih voda u Budvi. Podsjecamo radi se o prihvacenim amandmanima poslanika DF Mila Bozovica koji su usvojeni u skupštini i ocekujemo da ministar odmah pokrene postupak raspisivanja tendera ili transferisanja ovih sredstava opstini koja ce to sama uraditi.

Ministar izgleda da ne shvata odnosno ne razumije koliko je turizam osjetljiva grana i da li zbog neiskustva i neznanja, ili iz loše namjere, širi negativnu propagandu protiv našeg grada. Neshvatljivo je da u trenutku kada imamo plaćene tekstove u regionalnim medijima da su se u Budvi pojavile ajkule, da nam prijeti zemljotres, razne kataklizme itd. od strane najoodgovornijeg čovjeka za turizam u Crnoj Gori, dobijamo paušalne i neprovjerene ocjene na društvenim mrežama.

Želimo da vjerujemo da se ne radi o sihronozovanom djelovanju sa nekim turističkim agencijama koje žele da prodaju turistički proizvod Turske i Grčke i tamo preusmjere goste, već da je u pitanju neznanje i brzopletost koji su danak neiskustvu u obavljanju državnih i odgovornih poslova.

Zbog svega ovoga očekujemo izvinjenje i da se ovaj nemili događaji neće ponavljati jer je od ovog trenutka ministar preuzeo odgovornost da ukoliko hitno ne pokrene proceduru sanacije kanalizacione mreže po budžetu, on lično snosi krivicu za eventualne kvarove na kanalizacionoj mreži u Budvi.