11-10-2019

Opština Budva: Park vrijedniji od sive gradnje kriminalne grupe

Povodom potpisivanja Protokola o razmjeni nepokretnostu između Opštine Budva i kompanije „Velja Voda lux“ doo, a u cilju demantovanja navoda iznijetih u štampanim medijima, Služba predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, reagovala je saopštenjem za javnost.

Opština Budva: Park vrijedniji od sive gradnje kriminalne grupe | Radio Televizija Budva

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Povodom potpisivanja Protokola o razmjeni nepokretnostu između Opštine Budva i kompanije „Velja Voda lux“ doo, a u cilju demantovanja navoda iznijetih u štampanim medijima, obaviještavamo javnost o sljedećem:

1. Na pomenutom zemljištu (katastarske parcele 2203/2, 2204/2, 2205/) Detaljnim urbanističkim planom predviđena je gradnja luksuznog kondo hotela na šest spratova. Nije u pitanju „livada“ kako se tendencizno navodi u tekstu nego urbanizovano zemljište čija je namjena definisana planskim dokumentom. Šansa da se izmijenom namjene zemljišta kroz DUP ova zelena površina sačuva propuštena je do januara 2018. godine do kada je to bilo moguće uraditi.

2. Procjene dostavljene od strane Sekretarijata za pravnu zaštitu (od 1,25 i 1,6 miliona), koje su iznijete u tekstovima, odnose se na slučaj da se radi o zelenoj površini, a ne urbanizovanom zemljištu. Dakle, radi se o hipotetičkoj procjeni cijene zemljišta (akt br. 01-1108/3 od 17.7) a navođenjem te procjene javnost se dovodi u zabludu i konstruišu tendenciozne neistine vezane za potpisivanje ovog Protokola.

3. Procjena vrijednosti parcele nezavisnog procjenitelja kojeg je angažovao vlasnik parcele niža je od procjene komisije Uprave za nekretnine, i ta niža vrijednost je ušla u Protokol jer je to bio interes opštine, a vlasnik parcele prihvatio. Nezavršeni kvadrati lamele C u „TQ Plazi“ koje je procijenila pomenuta Komisija predstavljaju grubo uređeni prostor koji zahtijeva ogromna dodatna ulaganja što je uticalo na procjenu. Na ovaj način, predsjednik Carević je uštedio opštinski budžet za skoro 500.000 eura što je vjerujemo pohvalna činjenica.

4. Ključno je to da su u slučaju obije procjene razmijenjenog zemljišta odabrane one koje su u interesu Opštine Budva, dakle u jednom slučaju iste (dio Lamele C TQ Plaza, vlasništvo Opštine Budva), a u drugom slučaju niže (katastarske parcele 2203/2, 2204/2, 2205/2, vlasništvo „Velja voda lux“ doo) vrijednosti u odnosu na procjenu nadležnog državnog organa - Uprave za nekretnine.

5. Na kraju, ne manje važno, Protokol o razmjeni mora biti prihvaćen od strane Ministarstva finansija, ali i izglasan od strane Skupštine Opštine Budva što znači da će i nadležni i demokratski organ lokalne samouprave dati konačan sud da li je procjena bila valjana i u korist Opštine Budva i njenih građana.


Opština Budva će na ovaj način steći vlasništvo nad parcelom od 2.947 m2 koja se nalazi u najužem gradskom jezgru, a na koju je predviđena gradnja hotela od preko 9200 m2 iznad zemlje na tom prostoru koje bi bile izgrađene shodno planskom dokumentu, u zamjenu za 4.891 kvadrat neuređenog prostora u fazi sive gradnje (!) koji su Opštini Budva pripali shodno sklopljenom sporazmu o priznanju krivice bivših opštinskih funkcionera i sa njima povezanih lica. Opština Budva na ovaj način poslovne prostore nastale kriminalnim aktivnostima mijenja za park u srcu grada koji će ostati jedna od rijetkih zelenih oaza građanima Budve i njenim budućim naraštajima. U konačnom, razmjena nepokretnosti je inicirana na jedini mogući i zakonit način, po predviđenoj proceduri i Opština Budva nema nadležnosti u utvrđivanju cijene zemljišta. Vjerujemo da je ovo pravi primjer kako se brine o interesima građana Budve jer imovinu koja je stečena kriminalom stavljamo u funkciju očuvanja rijetko preostalih zelenih površina grada koje su nam prijeko potrebne. Na ovaj način vraćamo građanima Budve makar dio onoga što im je bivša vlast oduzela svojim nečasnim kriminalnim radnjama i planovima.