05-06-2018

Opština Budva preuzela WTE i projekat otpadnih voda

Sve češće najave iz menadžmenta "WTE otpadne vode Budva" da će se do kraja godine povući iz Crne Gore, dobijaju epilog i u zvaničnoj informaciji: WTE Wassertechnik iz Esena napustiće projekat otpadnih voda u Budvi do kraja ove godine.

Opština Budva preuzela WTE i projekat otpadnih voda | Radio Televizija Budva

Do kraja 2018. biće i osposobljeno osoblje koje će upravljati postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

U roku od 150 dana, biće izvršena supervizija cijelog projekta koji je vodila kompanija čiji je većinski vlasnik austrijski koncern EVN, kojom će biti utvrđeno koliko je zaista novca utrošeno u relaizaciju projekta, a Opštini Budva će se potom kreditno zadužiti i isplatiti WTE.

To je rezultat dogovora na sastanku koji je održan krajem maja a kojem su pristsvovali kako predstavnici lokalne uprave, WTE i Vlade Crne Gore, tako i njemački i austrijski ambasadori.

Kako njemačka strana ne bi aktivirala bezuslovnu garanciju i naplatila 29.3 miliona eura od države Crne Gore, a sa druge strane lokalna uprava pokazala odlučnost da je spremna da se postigne konačan dogovor i prekine višegodišna agonija oko projekta koga su pratile brojne kontroverze i afere, na račun WTE krajem prošle sedmice uplaćeno je 6.5 miliona eura.

Polovinu novca je dala Opština, a polovinu pozajmila Vlada, s tim da je lokalna uprava dužna da tih 3.25 miliona eura vrati u državni budžet do kraja godine, odnosno kada i ističe rok da se i isplate Njemci.